Karel Schneider bekijkt met zijn vrouw het fotoboek
Karel Schneider bekijkt met zijn vrouw het fotoboek Rob Haak fotografie

Karel Schneider is gestopt als regisseur/theatermaker van Stichting De Inrichting

21 oktober 2021 om 12:03 Podiumkunsten

WIJK BIJ DUURSTEDE Zaterdag 16 oktober heeft Karel Schneider afscheid genomen van Stichting De Inrichting. Vanaf 1999 verzorgde hij met de andere bestuursleden als regisseur en theaterman producties. Dat deed hij met hart en ziel. Ook zorgde hij ervoor dat de Sinterklaasintocht in Wijk bij Duurstede naar een hoger niveau werd getild. Regisseren deed hij naast zijn baan in het onderwijs. De jaren gaan echter tellen, Karel geniet al langere tijd van zijn pensioen. Nu zet hij definitief een punt achter zijn regieleven. 

Karel Schneider: ,,Ik ben erg dankbaar dat ik -mede dankzij de andere Inrichters en alle anderen- de mogelijkheden en steun heb gekregen om mijn theaterideeën te verwezenlijken. Het zijn prachtige jaren geweest. Ik koester de mooie herinneringen daaraan, die zijn onbetaalbaar!”

JAN TERLOUW KWAM ZELFS KIJKEN Eind vorige eeuw had Schneider al succesvolle producties op zijn naam staan. Hij schitterde door te denken in mogelijkheden, ook als ze onmogelijk leken. Zijn creatieve brein zocht naar manieren om kijkers te vermaken en/of stof tot nadenken mee te geven. Tijdens de viering van Wijk 700 bracht Karel met Stichting De Inrichting ‘Koning van Katoren’ op de planken. Zelfs schrijver Jan Terlouw kwam kijken! Voorbeelden van andere bekende, plaatselijke producties zijn de Mauthausen Liederen/het Requiem voor de Mens, De Koningin van Paramaribo, De Wasvrouwen, Hester, De Bloesembruiloft en de meest recente productie Hendrikje XIII. Tussendoor verzorgde Karel Schneider met Stichting De Inrichting altijd eenakters tijdens de Open Monumentendag.

OORLOG De verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog namen een speciale plaats in zijn hart in. De Mauthausen Liederen waren hier wel het meest spraakmakende voorbeeld van. Rondom Dodenherdenking regisseerde Karel Schneider ook jarenlang eenakters met de oorlog als thema. Later volgde het Theater na de Markt. Dit was bedoeld voor wie het herdenken na de krans- en bloemlegging op de Markt nog even wilde voortzetten. Dat gebeurde in de vorm van eenakters, samen liederen zingen, in dialoog te gaan of door te luisteren naar een klezmerband.

SIMONE GIJBEN IS OPVOLGER. Een opvolger voor Karel Schneider is inmiddels gevonden: Simone Gijben uit Wijk bij Duurstede. Zij is geen onbekende in de lokale theaterwereld en heeft al veel regie-ervaring. Met haar hoopt Stichting De Inrichting de draad na corona weer op te pakken en mooie producties te verzorgen. Van zijn medebestuursleden ontving hij als aandenken onder andere een mooi fotoboek van allerlei producties door de jaren heen.

advertentie
advertentie