De locatie van Zonnepark Wijkerbroek
De locatie van Zonnepark Wijkerbroek Sunvest

Vergunning voor Zonnepark Wijkerbroek

16 oktober 2021 om 11:43 Overig

WIJK BIJ DUURSTEDE Het college van burgemeester en wethouders van Wijk bij Duurstede stemde vorige week in met de ontwikkeling van Zonnepark Wijkerbroek. Het park van projectontwikkelaar Sunvest wekt straks stroom op voor ruim 6000 huishoudens. De EigenWijkse Energie Coöperatie (EWEC) wordt 25 procent eigenaar. 

Zonnepark Wijkerbroek komt ten zuiden van het Amsterdam-Rijnkanaal. Het plangebied ligt ten noorden van de Middelweg West en aan de Broekweg. Het park wordt bijna 14 hectare groot. Het geïnstalleerd vermogen bedraagt 20 MegaWatt, goed voor ruim 6000 huishoudens. De start van de bouw staat gepland voor eind 2022. Als dit lukt, dan zal het zonnepark nog voor de zomervakantie van 2023 stroom leveren.

ZONNEPANELEN WORDEN LAGER Sunvest heeft de hoogte van de zonnepanelen teruggebracht van 2,2 naar 1,5 meter. Zo komt de ontwikkelaar tegemoet aan bezwaren van omwonenden. De verlaging zorgt voor doorzicht en meer afwisseling van de velden met zonnepanelen. Ook heeft er een grondruil plaatsgevonden, waardoor het park straks ruim honderd meter van de weg afligt. Hierdoor wordt het zonnepark minder zichtbaar.

INVESTEREN IN ZONNEVELD WIJKERBROEK De EigenWijkse Energie Coöperatie (EWEC) wordt voor 25 procent eigenaar van het park. Inwoners van Wijk bij Duurstede kunnen via EWEC investeren in het zonneveld. Sunvest en EWEC gaan ook een deel van de financiële opbrengst van het zonnepark storten in een omgevingsfonds. EWEC richt hiervoor een onafhankelijke stichting op. Deze beheert het omgevingsfonds. Uit dit fonds gaat geld naar het opstarten van lokale duurzaamheidsprojecten.

SAMEN OPTREKKEN Eind vorig jaar stemde het college al in met Zonnevelden Wijkerbroek Oost en West van LC Energy. Deze zonnevelden liggen in hetzelfde gebied als Zonnepark Wijkerbroek van Sunvest. Zonnevelden Wijkerbroek Oost en West wekken straks stroom op voor bijna 7000 huishoudens. Sunvest, LC Energy en EWEC zijn samen opgetrokken qua landschappelijk ontwerp. Ook hebben ze samen informatieavonden georganiseerd.

ENERGIEAMBITIE VAN WIJK BIJ DUURSTEDE De ambitie van de gemeente Wijk bij Duurstede is om uiteindelijk energieneutraal te zijn. Dat betekent dat we in de gemeente evenveel energie opwekken als dat we verbruiken. Hiervoor richt de gemeente zich op energiebesparing en zonnepanelen op daken. Ook heeft de gemeenteraad ruimte gegeven voor 60 hectare zonnevelden. Zonnepark Wijkerbroek is het vijfde plan waaraan de gemeente een vergunning geeft.


advertentie
advertentie