Deze zelfbouw windmolen staat al heel wat jaartjes te draaien aan de Caspergouw
Deze zelfbouw windmolen staat al heel wat jaartjes te draaien aan de Caspergouw Kuun Jenniskens

Zonder nader onderzoek geen boerenwindmolens in Langbroekerweteringgebied

15 oktober 2021 om 11:42 Politiek

WIJK BIJ DUURSTEDE Het college wilde graag één boerenwindmolen in het Langbroekerweteringgebied toestaan. Dat voorstel lag voor. Echter, de gemeenteraad wijzigde dit naar nul. In de rest van het buitengebied van Wijk bij Duurstede zijn maximaal 25 boerenwindmolens toegestaan.

door Kuun Jenniskens

Boerenwindmolens hebben een nokhoogte van 20 meter en het rotorblad draait tot maximaal 26 meter in de lucht (tiphoogte). Zij moeten bij een agrariër op het bouwblok worden geplaatst. In de discussie worden ze nogal eens op één hoop gegooid met de mega turbines van Windpark Goyerbrug. Zeker Wietze Smit van Burgerbelangen heeft daar een handje van. Burgemeester Meerts hield er tijdens de raadsvergadering strak de hand in dat dit niet gebeurde. 

Vanuit het Langbroekerweteringgebied kwam er in het voorjaar verzet tegen deze boerenmolens. In eerste instantie wilde het college hier vijf boerenwindmolens toestaan - iets waar de PCG nog steeds voor is. Uiteindelijk bleef één molen in het raadsvoorstel overeind staan, en wel specifiek die van aanvrager Van Eck aan de Gooijerdijk. Samen met 25 molens op andere plekken in het buitengebied van Wijk bij Duurstede. Een paraplubestemmingsplan om dat mogelijk te maken lag op 12 oktober voor besluitvorming bij de gemeenteraad

EEN OF GEEN MOLEN Raadsleden bleken samen te hebben nagedacht over de gevolgen van helemaal geen windmolens in de Langbroekerwetering, of één windmolen in dit gebied toestaan. De gemeenteraad bleef hierover verdeeld. D66, CDA en PCG hadden een motie om die ene boerenwindmolen toe te staan, om vervolgens nader onderzoek te doen of een aantal van vijf mogelijk is aan de randen van het gebied. Dat moet landschappelijk eerst worden onderzocht. Voor D66 was daarnaast een maatschappelijke weging van belang: ,,Wij willen dat boeren een omslag maken.”

Wethouder Vreeswijk (PCG) steunde deze motie. Hij had zoveel smekende mails van de initiatiefnemer gekregen, zo zei hij tijdens de raadsvergadering. Steven Verhaar (VVD) vond dit lijken op ‘toewijzen aan één iemand’ - daar was de wethouder het niet mee eens. 

Vreeswijk was tegen de motie van zijn coalitiegenoten GroenLinks en VVD, die geen boerenwindmolen willen in de Langbroekerwetering. Beide partijen vinden dat de gevolgen van één windmolen niet zijn te overzien. De vrees is dat er meer aanvragen volgen. Het landschap moet eerst worden onderzocht. Het coulissenlandschap rondom Langbroek heeft een ‘hogere’ landschappelijke waarde, aldus Niek van Staaden (GroenLinks): ,,Dat kan ik wel zeggen, als leek, maar dat moeten we dus eerst onderzoeken.”

RAAD KIEST VOOR NULOPTIE Jos Soons van Duurzaam Wijk: ,,Wij gaan voor de nuloptie van GroenLinks en eerst zorgvuldig naar landschap kijken en van daaruit verder.” Ook SP stemde voor de nuloptie. Van der Tol: ,,Nu één molen toestaan doet geen recht aan de andere agrariërs in het gebied.”

Het amendement van GroenLinks werd uiteindelijk met 11 stemmen voor (en 8 stemmen tegen) aangenomen. Het raadsvoorstel kreeg tegenstemmen tegen van D66, PCG en Burgerbelangen - en werd zodoende ruimschoots stemmen aangenomen (met 13 stemmen). Slotconclusie: in het Langbroekerweteringgebied moet nader onderzoek worden gedaan of en waar boerenwindmolens eventueel landschappelijk kunnen worden ingepast - tot die tijd worden daar geen boerenwindmolens toegestaan. In de rest van het buitengebied worden 25 molens toegestaan, zoals bij Peter van Rooijen aan de Wijkersloot.

advertentie
advertentie