Afbeelding
Cultuurhuis Doorn

Kunst van schilders uit de Utrechtse Heuvelrug in Cultuurhuis Doorn

16 oktober 2021 om 16:00 Kunst & cultuur

DOORN/WIJK BIJ DUURSTEDE Van wijlen Jan Meine Jansen en overleden Jacomine Stam zijn met ieder een heel eigen stijl werken te zien in het Cultuurhuis in Doorn. Er zijn ook 2 schilderijen van molens uit Wijk bij Duurstede te zien.

Het initiatief hiervoor werd genomen door Nynke van Amerongen samen met Geeske Zwarts en Jaap Koster. Alle drie houden van kunst en kenden Jacomine, 

Jan Meine Jansen werd op 17 februari 1908 in Meppel geboren.  Hij was een Nederlandse schilder, tekenaar en monumentaal kunstenaar. Hij bezocht de Rijksnormaalschool voor Tekenonderwijzers waar hij de MO-aktes A en B voor tekenen haalde. Daarna was hij leerling van de Rijksacademie in Amsterdam. Hij schilderde en maakte gouaches, met name figuurstudies, Typerend waren zijn (Drentse) landschappen, portretten en stillevens. Als monumentaal kunstenaar maakte hij ook muurschilderingen en ontwierp glas-in-lood- en glas-in-betonramen. Hij exposeerde meerdere malen en zijn werk werd opgenomen in de collecties van onder meer het Centraal Museum, Rijksmuseum Amsterdam en het Drents Museum. Meine Jansen overleed 13 oktober 1994 in Driebergen-Rijsenburg.

Op 26 maart 1928 werd Jacomine Stam in de gemeente Hoogeveen geboren. Na de kweekschool studeerde ze Nederlands en volgde zij de teken- en kunstacademie. Aan het Revius Lyceum in Doorn gaf ze jaren les in tekenen. Ook was ze examinator op de tekenacademie. In Zeist doceerde ze aan De Toets, een kunstenhuis.

Jacomine was aquarellist en schilder. Ze werd geboeid door de natuur, vooral door bomen en dieren, ze hield van de zon en leefde graag aan de Nederlandse kust. Het water had een speciale aantrekkingskracht op haar. Ook schilderde ze in opdracht veel kinderportretten. Op 2 januari 2020 overleed ze in het Leendert Meeshuis in Bilthoven. 

De expositie is tijdens openingstijden van het Cultuurhuis gratis te bezoeken van 16 oktober tot en met 26 november. De opbrengst van een aantal te verkopen schilderijen komt ten goede aan de Cultuur in de Utrechtse Heuvelrug. 

Nadere informatie bij Nynke van Amerongen, tva.amerongen@casema.nl. 

advertentie
advertentie