Dokter Tjalling Teitsma met zijn opvolgster Cindy van den Brand.
Dokter Tjalling Teitsma met zijn opvolgster Cindy van den Brand. John Beringen

Nieuwe tandarts in Cothen

12 oktober 2021 om 07:36 Zorg

COTHEN  Menig inwoner van Cothen zal zijn behandeld door tandarts Tjalling Teitsma. Na ruim veertig jaar dit vak met liefde en toewijding uitgevoerd te hebben, ging hij op 1 september jl. met pensioen. Hij blikt terug op een bijzonder leuke tijd en stelt zijn opvolgster Cindy van den Brand voor. 

Teitsma begon zijn praktijk in 1980 in Bunnik; in 1985 werd deze verplaatst naar Odijk omdat de locatie in Bunnik verlaten moest worden in verband met de bouw van de aanleunwoningen Bunnichem. In 1982 kwam hij in Cothen terecht; tot 2010 was de praktijk gevestigd in het voormalige Wit-Gele Kruisgebouw, gelegen aan de Kerkweg, naast de toenmalige garage Stooker. Vanaf 2010 was hij gevestigd in het Gezondheidscentrum in Cothen. ,,Die laatste jaren vormen een prachtige afsluiting van mijn carrière”, laat hij weten. ,,Het is namelijk heel bijzonder dat een relatief kleine woonkern als Cothen over een gezondheidscentrum beschikt.” Toen voor hem de pensioengerechtigde leeftijd in het zicht kwam, begon hij zich echter zorgen te maken. ,,Dat in een kleine dorpskern de tandheelkundige zorg behouden blijft, is niet vanzelfsprekend”, verduidelijkt hij. ,,Kijk bijvoorbeeld maar naar de omliggende dorpen als Langbroek, Werkhoven en ‘t Goy. Je bouwt tenslotte een goede band op met je patiënten en het schrikbeeld dat zich bij mij manifesteerde, was het feit dat al die mensen na mijn vertrek op zoek zouden moeten gaan naar een andere tandarts, elders gevestigd, terwijl ze altijd waren gewend om in hun eigen woonplaats geholpen te worden. Het mag wat overdreven klinken, maar ik zag dat echt alsof ik mensen in de steek zou laten.” 

Op een gegeven moment kwam hij in contact met Cindy. Zij studeerde af in 2003 en had tot 2020 een praktijk in Amsterdam. Naast dat ze tandarts is, heeft ze ook affiniteit met orthodontie. Vanaf 1 september 2020 liep ze mee met Teitsma. Cindy vertelt hierover: ,,Ik ben zelf opgegroeid in een klein dorp in Brabant; het werken in een kleine woonkern lokte mij zodoende wel aan. En dat ik een jaar samen met Teitsma hier gewerkt heb, was natuurlijk omdat ik de praktijk zou gaan overnemen, maar ook om de patiënten te leren kennen. Want laten we wel wezen: als er van het ene op het andere moment een nieuwe tandarts verschijnt, zullen er altijd mensen zijn die dat zullen ervaren alsof ze in het diepe worden gegooid. En dat is ook verklaarbaar want je moet tenslotte als wildvreemde een band opbouwen met de patiënten. Dat ik in feite kon meegroeien in de praktijk vormde zodoende een ideale overgangsperiode.”

Teitsma haakt hierop in: ,,Ik kijk altijd naar de mens achter de patiënt; mijn persoonlijke opvatting is dat je niet alleen maar iemand bent die een gebit onderhoudt of repareert. In veel gevallen heb je ook een sociale functie omdat je elkaar ook wel eens tegenkomt in het dorp en een praatje maakt. Dat is inherent aan een klein dorp. Dus toen ik ging uitkijken naar een opvolger, had ik twee vereisten voor ogen. In de eerste plaats moest de man of vrouw over de nodige vakbekwaamheid beschikken en hij of zij moest dezelfde instelling hebben als ik. Nou, voor wat betreft de vakbekwaamheid hoefde ik me bij Cindy geen zorgen te maken omdat ze al 17 jaar ervaring had en voor het andere aspect kan ik alleen maar zeggen dat ik met een gerust hart kan terugtreden en mijn patiënten aan haar kan toevertrouwen. De mensen zijn bij haar in goede handen. En laat ik het nu maar hardop zeggen: ,,Ik zag al vrij snel dat ik de ideale opvolger had gevonden”, besluit hij met een brede glimlach.

advertentie
advertentie