Ook op scholen geeft AED HartstikkeNodig reanimatieles
Ook op scholen geeft AED HartstikkeNodig reanimatieles AED HartstikkeNodig

10 jaar AED HartstikkeNodig

2 juni 2018 om 07:15 lokaal

Manifestatie met demonstraties en informatie op de Markt

WIJK BIJ DUURSTEDE In juni 2008 werd de Stichting AED HartstikkeNodig opgericht. De stichting heeft ten doel het opzetten en onderhouden van een netwerk van vrijwilligers en 24/7 beschikbare AED's (Automatische Externe Defibrillator). Dit jaar bestaat de stichting 10 jaar en zijn er 200 goed opgeleide vrijwilligers in Wijk bij Duurstede, Cothen en Langbroek. In de gemeente staan achtentwintig 24/7 beschikbare AED's. Een AED is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Dit gebeurt door het geven van een elektrische schok. De meeste vrijwilligers worden door de stichting gratis opgeleid en krijgen elk jaar een nascholingscursus. Alle AED's worden iedere zes weken in eigen beheer gecontroleerd en waar nodig worden batterijen en elektrodes vervangen.

VRIJWILLIGERS SNEL NAAR SLACHTOFFER Wordt er bij de 112 alarmdienst een reanimatie gemeld dan ontvangen circa 30 vrijwilligers, die zich in de buurt van de reanimatie bevinden, een bericht op hun mobiele telefoon. De 10 vrijwilligers die zich in een cirkel van 500 meter van het slachtoffer bevonden krijgen op hun telefoon de directe route naar het slachtoffer door. De overige circa 20 vrijwilligers krijgen het adres en de code van een AED kast. Zij gaan met de AED naar het slachtoffer. Het is van het grootste belang dat de hartmassage zo snel mogelijk wordt ingezet. De eerste minuten na de hartstilstand zijn van levensbelang. Hoe sneller met de reanimatie wordt gestart des te groter is de overlevingskans zonder hersenbeschadiging van het slachtoffer.

10 JAAR AED HARTSTIKKENODIG Op 16 juni viert AED HartstikkeNodig op de Markt haar 10-jarig bestaan. Vanaf 9.00 uur start een estafette waarbij vrijwilligers de handelingen op een pop demonstreren. Naast het oude stadhuis staat de tent van de stichting waar informatie voorhanden is van de Hartstichting, Vivon, de leverancier van de kasten en AED's; HartslagNu, die de alarmering van de vrijwilligers verzorgt en een aantal organisaties die ook bij dit project betrokken zijn. Vrijwilligers van de brandweer van Wijk bij Duurstede en Cothen/Langbroek, die ook op een melding van een reanimatie uitrukken, zijn ook aanwezig en nemen deel aan de estafette. Rond 13.00 uur arriveert de ambulance van de RAVU met daarin burgemeester Tjapko Poppens.

SCHOLING VOOR IEDEREEN AED HartstikkeNodig start met de manifestatie op de Markt haar initiatief om zoveel mogelijk mensen in de gemeente te scholen in het reanimeren. "Wij hebben dit initiatief de volgende naam gegeven," vertelt Wil van Dam, secretaris en instructeur van AED HartstikkeNodig. "Uw buurvrouw kan uw leven redden en u het hare! Achter elke voordeur woont iemand die kan reanimeren." U kunt zich vast aanmelden voor de gratis cursus bij Wil van Dam wilvandam65@gmail.com

advertentie
advertentie