Afbeelding
Foto: Pexels

Tips voor je eigen boekhouding

29 september 2021 om 07:00 Partnercontent

We zien tegenwoordig dat steeds meer mensen er voor kiezen voor een ZZP levensstijl. Daarbij komt natuurlijk ook de noodzaak voor een goede boekhouding. Als je dit niet goed op orde hebt kan je namelijk flink in de problemen komen. Ervoor zorgen dat je altijd goed de belasting en de overige kosten op orde hebt zal er ook voor zorgen dat je zelf met een beter gevoel door het leven kan gaan vanwege de zekerheid dat je financiën verder op orde zijn. We zullen je hier een paar tips geven over hoe je dat het beste kan aanpakken.

Waarom jij een boekhouder nodig hebt

Boekhouders zorgen ervoor dat de boekhouding voor jou op orde is. Daarvoor worden ze natuurlijk wel betaald, dus een boekhouder is ok een bron van kosten. Boekhouders zijn professioneel getraind in het opstellen van een goed overzicht en zullen ook voor jou klaarstaan om alle informatie die jij nodig hebt voor te bereiden. Zeker als je veel in goederen handelt kan het papierwerk voor de boekhouding snel oplopen waardoor een professioneel getraind persoon vaak de meest efficiënte methode is. Kijk dus goed wat bij jou past.

Is een boekhouder goed voor mij?

Op een bepaald niveau van succes zal jouw tijd waarschijnlijk meer waard zijn als deze aan andere dingen wordt besteed dan de boekhouding. Ook als starter is het vaak niet nodig om een boekhouder in te huren en kan je het vaak zelf doen. Je bent dan natuurlijk ook wel de eindverantwoordelijke, dus je bent wel echt op jezelf aangewezen. Als je geen probleem hebt met het idee dat je maandelijks een dagje uittrekt om even de cijfers in te duiken, dan is zelf boekhouden prima te doen. Ben je allergisch voor cijfers, dan is het wellicht tijd om een boekhouder te overwegen.

Zelf de boekhouding doen

Als je zelf de boekhouding gaat doen dan moet je natuurlijk wel een goede aanpak hebben. Je kan ervoor kiezen om een boekhoudprogramma te gebruiken. Daar zijn er veel van, en het stroomlijnt het process behoorlijk. Die programma’s kosten wel vaak geld, dus kunnen ook gezien worden als een bron van kosten. Als je dat liever niet hebt kan je het natuurlijk ook gewoon allemaal bijhouden in een spreadsheet of op een kladblok. Zeker als je zelf al een hoofd voor getallen hebt, dan kan je zelf de boekhouding regelen zonder al te veel problemen.

Zorgen voor goed overzicht

Er zijn een aantal dingen die je altijd goed moet bewaren als je wil zorgen voor een goede boekhouding. Het is dan ook over het algemeen goed om deze apart te bewaren, zodat je altijd makkelijk hetgeen terug kan vinden wat je nodig hebt. Bewaar de in ieder geval altijd al je verkoop en inkoopfacturen, je bonnetjes, bankafschriften, je offertes, overeenkomsten en andere contracten, de urenregistratie, alle reiskosten, belastingaanslagen( deze kan je opdelen in inkomstenbelasting, omzetbelasting, en zorgverzekeringswet, de rittenadministratie, de agenda, en de personeelsadministratie. Het kan natuurlijk zijn dat sommige bij jou bedrijf niet van toepassing zijn, maar weet altijd wel waarvoor dat dan geldt.

advertentie
advertentie