Leerlingen van groep 8 van de Werkschuit ruimen op bij de stadshaven
Leerlingen van groep 8 van de Werkschuit ruimen op bij de stadshaven Ali van Vemde

Obs De Werkschuit ruimt op tijdens de World Cleanup Day voor scholen

19 september 2021 om 09:54 Onderwijs

WIJK BIJ DUURSTEDE Deze week staat in het teken van World Cleanup Day. Wereldwijd doen 180 landen mee met het opruimen van zwerfafval. Niet alleen wordt er opgeruimd, maar ook wordt gekeken naar het soort afval dat wordt opgeruimd. Voor de scholen was World Cleanup Day al op 15 september, dus bij basisschool De Werkschuit gingen ze woensdag al aan de slag. Iedere groep deed mee, rondom de school maar ook op andere plekken in de stad.

door Ali van Vemde

De leerlingen bewust maken van de plastic soep in de oceanen en in het milieu, dat is wat De Werkschuit belangrijk vindt. Voordat de leerlingen daadwerkelijk aan de slag zijn gegaan met het opruimen werden er op school gastlessen gegeven door de Plastic Soup Foundation. Dit maakte veel indruk, want iedereen wil toch graag een schone planeet! Met deze actie wil de school een bijdrage leveren aan het verminderen van de plastic soep en de bewustwording onder de mensen. Docent Manon vertelt dat de kinderen op school ook vrijwel allemaal een eigen duurzame drinkbeker hebben.”

Vol enthousiasme zijn alle kinderen van de school woensdagochtend aan de slag gegaan. De kleuters rondom de school en groep 8 trok in groepjes naar de binnenstad en naar De Horden. Goed herkenbaar aan de felgekleurde hesjes waren de leerlingen te vinden bij de stadshaven, bij de Mazijk en het kasteelpark en rondom de skatebaan bij winkelcentrum De Horden.

HEEL VEEL PEUKEN Een kijkje bij de leerlingen van groep 8 die bij de stadshaven aan de slag zijn gegaan, leert al snel dat het heel hard nodig is. Het groepje met Jimmy, Bo, Hannah, Zoë, hulpmoeder Christa en juf Manon begint bij het overdekte bankje. Wat er direct uitspringt is het grote aantal sigarettenpeuken dat wordt gevonden.  „Vogels denken dat het wormen zijn en eten deze op, maar ze worden er heel erg ziek van,” weten de kinderen te vertellen. Duidelijk is dat ze goed weten waar ze mee bezig zijn. Dat geldt ook voor de kinderen die bij de Mazijk aan het werk zijn. „Het is onverantwoordelijk dat mensen zomaar alles weggooien, het gaat wel om onze toekomst. Langs de weg vinden we plastic bekers en plastic zakjes. Plastic is hartstikke slecht, want dat vergaat niet. Bij de gastles werd verteld dat als je op het strand een dopje ziet liggen, het zeker is dat er een flesje in de zee ligt. Dat is heel slecht want veel vissen gaan daaraan dood. Plastic verbranden is ook niet goed, dan komen er schadelijke deeltjes in de lucht.” Op een lijst houdt iedere groep bij wat er allemaal wordt gevonden. Plastic, haarelastiekjes, een paar sokken, kauwgom, het komt allemaal voorbij. „Wij weten dat je niet zomaar afval op straat of in de natuur moet gooien en passen op, maar dat doet niet iedereen. Wij worden hier heel verdrietig van.”

Aan het eind van de opruimactie heeft groep 8 een flink aantal peuken opgeruimd, maar liefst 2.215. „Er is enorm veel opgeruimd,” vertelt juf Manon. „Op en rond de school doen we dat al regelmatig.” Ook de voorbijgangers zijn vol lof en vinden het een uitstekende actie, al is het natuurlijk wel jammer dat het nodig is.

Veel afval bij de stadshaven
Op de Mazijk worden heel veel sigarettenpeuken gevonden
advertentie
advertentie