Yvonne Mollee
Yvonne Mollee Yvonne Mollee

De Kunstmarkt in Wijk bij Duurstede komt terug, georganiseerd door Stichting Culturele Regio en Wijks Atelier

20 september 2021 om 08:59 Kunst

WIJK BIJ DUURSTEDE Twee jaar lang was er geen Kunstmarkt in het eerste weekend van oktober, maar dat gaat veranderen. Op zaterdag 2 oktober wordt de kunstmarkt Art Dorestad gehouden. Een kleinschalige kunstmarkt met een grote variëteit aan kunst, georganiseerd door de Culturele Regio, samen met Wijks Atelier. Op de Markt wordt de kunstmarkt gehouden. De expositie ‘Wijk in Beeld’, naar aanleiding van het 25-jarig jubileum van Wijks Atelier, is te zien in De Open Hof.

door Ali van Vemde

Annie van Hal, van de Culturele Regio, vindt het heel erg jammer dat de Kunstmarkt de laatste jaren niet georganiseerd kon worden. In 2018 was het de 30ste keer dat de liefhebbers van kunst konden genieten op deze markt. WijkNogLeuker maakte het tot een groots evenement. „Toen wethouder Wil Kosterman vroeg of wij dit niet wilden gaan organiseren, hoefden we daar niet lang over na te denken. De periode is kort om één en ander te realiseren, maar we gaan terug zoals het is begonnen. Een kleinschalige markt met zo’n 25 tot 30 kramen, die makkelijk bereikbaar is. De markt is puur gericht op kunst, voor horeca kunnen bezoekers terecht bij de vele horecagelegenheden in de omgeving. Belangrijk vinden we het dat er interessant materiaal te vinden is uit het hele land. Het wordt tijd dat er op het gebied van kunst weer wat meer reuring komt in Wijk.”

WIJKS ATELIER Aan Wijks Atelier werd gevraagd of ze mee wilden doen. „Vorig jaar wilden we ons 25-jarig jubileum vieren, maar dat kon door Corona helaas niet doorgaan,” vertelt Janneke van Tilburg van Wijks Atelier. „Daarom doen we graag mee met onze expositie ‘Wijk in Beeld’ in de Open Hof. Onze cursisten zijn op allerlei kunstgebieden aan het werk gegaan om Wijk bij Duurstede in beeld te brengen.” Bij Wijks Atelier zijn de nieuwe cursussen weer begonnen. „Daar zijn we heel blij mee, we merken dat mensen het gemist hebben. Ze hebben er weer zin in.” Door de expositie te combineren met de Kunstmarkt is het voor de Culturele Regio en Wijks Atelier een win-win situatie. „Zo vullen we elkaar aan.” Ook cursisten en schilders van het Open Atelier kunnen op de Kunstmarkt een kraam huren.

KUNSTENAARS Kwaliteit staat voorop bij de Kunstmarkt. Daarom zijn kunstenaars uit het hele land aanwezig om hun werk te laten zien. Eén van deze kunstenaars is Rien van Lieshout uit Oostelbeers. Wat hij maakt is creatief houtdraaiwerk. Van Wijkse bodem mag zeker Yvonne Mollee niet ontbreken. Met haar jarenlange specialisatie op het gebied van keramiek maakt zij prachtige werken. Zo was in 2020 haar werk ‘De reiziger’ te zien bij de groepsexpositie NVK tijdens de expositie ‘Ode aan de natuur’ in Doorn. Haar werk was al meerdere malen te zien op de Kunstmarkt. Daarnaast geeft zij les bij het Wijks Atelier.

Op de websites www.cultureleregio.nl en www.wijksatelier.nl is alles te vinden over de kunstmarkt en de expositie. 

Yvonne Mollee bij één van haar kunstwerken
Rien van Lieshout maakt houtdraaiwerk
advertentie
advertentie