Stichting BED heeft weer plaats voor jongeren
Stichting BED heeft weer plaats voor jongeren Stichting BED

Stichting BED in Wijk bij Duurstede kan nieuwe jongeren huisvesten, want iedere jongere verdient een dak boven het hoofd

14 september 2021 om 11:18 Maatschappelijk

WIJK BIJ DUURSTEDE Jongeren die om wat voor reden dan ook even niet thuis kunnen wonen, maar de wil hebben om iets van hun leven te gaan maken, zijn welkom bij Stichting BED (Bed en dakloze jongeren). Al sinds 1989 zet een groep gemotiveerde vrijwilligers zich in om deze jongeren te helpen. BED biedt plek aan jongeren tussen de 18 en 25 jaar die tussen de wal en het schip vallen.

door Ali van Vemde

„We hebben hiervoor twee mooie appartementen ter beschikking,” vertelt voorzitter Rob Plessen. „Het ene appartement heeft twee kamers, de ander drie. Die kleinschaligheid is een bewuste keuze. Jongeren die om wat voor reden dan ook (even) geen thuis hebben, kunnen hier tot rust komen. Hier hebben ze een stek voor zichzelf en helpen de mentoren ze om hun leven in redelijke mate op de rit te krijgen. Deze jongeren hebben net of net geen uitkering of baan. Jaarlijks kan één jongere een urgentieverklaring krijgen om in aanmerking te komen voor een eigen woning. Op dit moment huisvesten we vier jongeren die allemaal een baan hebben en zij kunnen binnenkort hun leven zelfstandig verder opbouwen. Daarom hebben we nu plek voor andere jongeren die onze hulp kunnen gebruiken.”

Rianne Munnichs is één van de mentoren die de jongeren op weg helpt. „We helpen de jongeren niet alleen om financiële zekerheid te krijgen door een baan of een uitkering, maar ook praktisch. In principe mag de jongere twee jaar hier wonen, dan moet hij of zij zelfstandig genoeg zijn om op zichzelf te wonen. De hulp kan op allerlei gebied zijn. In het huis hebben we vijf restricties: het wonen in het huis, familie, invulling vrije tijd, werk of vrijwilligerswerk en financiën. Als mentor luister je naar de jongere, je beweegt mee, maar je stelt ook grenzen.” „Het wonen bij Stichting BED is zeker niet vrijblijvend,” vult Plessen aan. „Van de jongere verwachten we dat ze zich normaal gedragen en het huis op orde houden. Een keer in de twee weken is er huiskameroverleg en kijken we of het loopt. Als bepaalde zaken niet goed lopen, dan praten we daar op nette wijze over. Een gezellige puinhoop mag, maar het moet geen rotzooitje worden.”

SAMENWERKING Afgelopen jaren is er een intensieve samenwerking tussen Stichting Binding en Stichting BED. Met de casemanager van Binding kijkt de mentor welke punten essentieel zijn om verder te groeien. „We kunnen via Stichting Binding altijd om extra expertise vragen. Maar de mentor is samen met de jongere de uitvoerder van het plan tot verzelfstandiging! De woorden ‘zelfredzaamheid en lerend vermogen’ zijn pijlers voor een goede samenwerking tussen mentor en jongere.” Elk kwartaal is er een evaluatie. Ook de marginale subsidie van de gemeente is erg welkom. „Het is onze taak als mentor om het vertrouwen van de jongere te winnen en zo samen te werken naar meer zelfstandigheid,” zegt Munnichs. „Bij de één zie je elkaar wekelijks, bij een ander kan dat ook minder zijn. Wel is er iedere week telefonisch contact. Soms gaan we wandelen, dat praat vaak makkelijker. Maar ook praktische zaken, zoals boodschappen doen of weten hoe de wasmachine werkt, bespreken we. Het is belangrijk dat het welzijn van de jongere verbetert, dat leidt er vaak toe dat ook de relatie met familie verbetert.”

Jongeren, of hun familie, die denken in aanmerking te komen voor een plek bij Stichting BED, kunnen zich aanmelden per mail stichtingbed@gmail.com of bij Stichting Binding per mail info@stichting-binding.nl of per telefoon 0343-473070. Plessen benadrukt dat de jongeren wel lerend vermogen moeten hebben. „We moeten ze kunnen aanspreken op hun verantwoordelijkheid. Jongeren met een drugs- of alcoholverslaving of uit het criminele circuit kunnen wij geen plek bieden, we zijn geen zorgverleners.” 

advertentie
advertentie