EWEC column
EWEC column André van Zwieten

Column EWEC: De C staat voor Coöperatie

14 september 2021 om 09:31 Column

Meer dan eens hoor ik dat mensen de afkorting EWEC uiteenzetten als de EigenWijkse EnergieCentrale. Maar dat is fout. Was het maar wel correct, want dat zou betekenen dat we een eigenenergiecentrale hebben en zelf kunnen bepalen hoeveel energie we voor onze warmte en elektriciteit nodig hebben en welke kostprijs we aan onze inwoners moeten doorrekenen. Dan zouden we een sterke positie hebben tegenover grote professionele investeerders en buitenlandse energieconcerns die onze grond en onze lucht inpikken en er met de winst vandoor gaan.

 De C van centrale, met herwinbare energie, is de droom van iedereen die betrokken is bij de energiecoöperatie. Maar de C in EWEC staat voor coöperatie. Samen moeten we een andere manier vinden om in onze energiebehoefte te voorzien. De fossiele energiebronnen die de lucht en grond vervuilen en de zeespiegel doen stijgen, raken langzamerhand uitgeput en hebben teveel nadelen. We zijn eraan gewend dat enkele grote kolen- en kerncentrales ergens in Nederland staan. Niet hier gelukkig. Wij hebben er alleen maar gemak van. Maar dat gaat veranderen: we moeten op zoek naar andere energiebronnen die niet onze aarde opgebruiken: zogenoemde herwinbare energie. 

Deze herwinbare energie is niet op enkele plaatsen in zulke grote hoeveelheden aanwezig dat we terplekke centrales kunnen bouwen die grote delen van Nederland van energie voorzien. Nee, deze energie bevindt zich overal om ons heen. Wind- en zonkracht is dan wel overal, maar er is veel ruimte nodig om die energie ook te winnen. Daar wringt de schoen. De Nederlandse regering heeft besloten dat iedere regio en gemeente zelf moet zorgen dat ze energieneutraal kunnen opereren in2050. In Nederland zijn de laatste jaren de lokale energiecoöperaties als paddenstoelen uit de grond geschoten. Want waar een gemeenschap voor een lastige klus staat, kan een coöperatie met plaatselijke klanten en leden een vuist maken tegen de grote concerns. Een coöperatie kan ervoor zorgen dat als er ruimte gebruikt wordt voor zonne- of windenergie, niet alleen de lasten worden gedragen door de bewoners, maar dat deze zelfde bewoners een vinger in de pap krijgen en zelf kunnen investeren en winst kunnen pakken met de exploitatie van hun naaste omgeving. 

De energietransitie is en blijft lastig. Zelfs als alle daken in Cothen, Langbroek en Wijk bij Duurstede vol liggen met zonnepanelen wordt er niet voldoende energie opgewekt om in de eigen behoefte te voorzien. Er moet dus meer. Hoe? Daar moeten we met elkaar uit zien te komen.

Mariëlle Oostveen, vrijwilliger EigenWijkse Energie Coöperatie

advertentie
advertentie