Vlnr Edwin, Michel, Hans, Kevin en Fally.
Vlnr Edwin, Michel, Hans, Kevin en Fally. Marijke Dekker

Aan het werk!

30 mei 2018 om 11:16 lokaal

WIJK BIJ DUURSTEDE Ze hebben vaak een uitkering, hangen doelloos op de bank of dreigen af te glijden in eenzaamheid of criminaliteit. Tot ze terechtkomen bij Schoon Wijk. In begeleide leer/werkplekken wordt hen structuur bijgebracht. En uitzicht op een baan.

Marijke Dekker

Nog maar kort geleden hing hij op de bank. Te gamen. Kevin (28) had na de middelbare school geen opleiding meer gevolgd. "Het liefst zat ik binnen, achter m'n laptop te gamen. Ik had totaal geen drive om te gaan werken. En de schulden die ik inmiddels had? Ik dacht: 'Laat maar lekker zitten'. Tot mijn vader er genoeg van had."

BIJSTAND Omdat Kevin geen zin had in 'gezeur' van de Regionale Sociale Dienst (RSD), meldde hij zich op aanraden van die RSD aan bij Schoon Wijk, een samenwerkingsverband tussen de gemeente Wijk bij Duurstede en de Wijkse Loods. Met behoud van zijn bijstandsuitkering. "De eerste week was direct hartstikke leuk. Leuke collega's, leuk werk. Prullenbakken legen, helpen verhuizen, van alles. Maar 'groen' was toch echt mijn ding: onkruid wieden, straatjes leggen."

Hij deed niet alleen ervaring op, hij ontwikkelde ook structuur en werkethiek. "Dat gebeurde vanzelf. De begeleiders zijn niet streng, behalve als je te laat komt."

Inmiddels werkt hij fulltime als assistent beheerder bij kinderboerderij De Vliert. "Ik begeleid mensen met een beperking en heb de leiding over het groen en het straatwerk. Een mooie baan die mij trots maakt, en inkomen en zelfvertrouwen geeft. Waar ik was geweest zonder Schoon Wijk? Dan had ik nog altijd op de bank gehangen!"

MOED IN SCHOENEN Ook Michel (41) heeft in korte tijd de stap van de bank naar een vaste baan gemaakt. Twee jaar geleden kwam hij als langdurig werkloze bij Schoon Wijk terecht. "Het lukte gewoon niet om aan een baan te komen. Na al die sollicitaties was de moed in mijn schoenen gezonken. Dankzij Schoon Wijk kwam ik weer buiten en kreeg ik een werkritme. Zwerfvuil opruimen, prikken, aan de kriebeltuin in de kinderboerderij werken, ik heb het allemaal gedaan. En kreeg de structuur weer terug."

Werkbegeleider Hans Kramer pushte hem te blijven solliciteren. "Ik ben nogal nonchalant, maar hij praatte op mij in: ga op die advertentie af, blijf bellen, de aanhouder wint!"

En het hielp. Michel werkt nu fulltime als magazijnmedewerker bij PPC. "Het is hard werken, maar als je initiatief toont, zijn er veel kansen. Ik ben zo blij dat ik gewoon weer aan het werk ben, bijna een normaal inkomen heb. Alles beter dan de bijstand! Ik kan mijn eigen broek ophouden en heb weer meer sociale contacten."

DROOM Voor de nu 17-jarige Fally ging door Schoon Wijk zelfs een droom in vervulling. Twee jaar geleden was hij een drop-out zonder toekomstperspectief. Tot zijn coach Chris (van Kringloop Dorestad) en Henk van Ravenhorst van de Wijkse Loods hem lieten kennismaken met Schoon Wijk. "Ik had weinig keus, en het was in elk geval beter dan school. Ik leerde met mensen omgaan en op tijd uit bed komen. Vooral met machines werken vond ik geweldig."

Een jaar later kreeg hij een fulltime baan bij loonbedrijf Overvest en werd zijn droom werkelijkheid. "Al sinds mijn vijfde wilde ik op trekkers rijden. En dat kan nu. Elke ochtend gaat om vijf uur mijn wekker. Geen probleem. Mijn werk is super en ik ben niet van plan daar weg te gaan. Ik heb inmiddels een trekkersrijbewijs gehaald."

Schoon Wijk heeft hem van de straat gehouden, zegt hij zelf. "Anders was ik op 't slechte pad geraakt."

TOPPERS Werkbegeleiders Hans Kramer en Edwin Osseforth zijn uiterst gemotiveerd. "Toppers zijn het, allemaal. Waarom we dit doen? We zijn begaan met mensen, houden van ze, kunnen ons inleven in hun situatie. Dit project kwam twee jaar geleden op ons pad, en we zijn erin gegroeid. We zijn blij dat de gemeente ons deze kans heeft gegeven. Voor ons is het een feestje. Je helpt er zoveel mensen mee. En telkens weer klaren we een klus met ons allen. Dat geeft kracht."

De twee begeleiders staan 24/7 voor hun mensen klaar. "Ze mogen ons altijd bellen. We gaan er volledig voor. We bieden een luisterend oor, helpen elkaar. Met verhuizen, tv aansluiten, mee naar een huisarts, alles."

Gemeentelijk beleidsadviseur Mariska Romijn: "Het werk bij Schoon Wijk is geen doel op zich, maar een middel om ervaring op te doen en weer structuur in het leven aan te brengen. Zo'n traject staat of valt met de mensen. Deze begeleiders doen echt fantastisch werk. Er kunnen veel meer mensen vanuit de RSD instromen. Er is volop werk."

advertentie
advertentie