De pruiken voor de ministers worden gemaakt
De pruiken voor de ministers worden gemaakt Ali van Vemde

Hendrikje XIII: creatief team maakt pruiken en hoeden

30 mei 2018 om 07:15 lokaal

WIJK BIJ DUURSTEDE Nog een paar dagen en dan zal Hendrikje XIII zich vertonen aan het volk. De korfbalhal op Sportpark Mariënhoeve wordt omgetoverd tot het decor van het Rijk van Hendrikje XIII; Koning van Niks. Donderdag 31 mei is de eerste voorstelling, gevolgd door voorstellingen van 1 tot en met 3 juni en van 7 tot en met 10 juni. Op 3 en 10 juni zijn er matineevoorstellingen, geschikt voor kinderen vanaf 12 jaar, maar ouderen zijn er ook welkom. Kaarten zijn verkrijgbaar bij de VVV.

Ali van Vemde

Voor Stichting De Inrichting, de cast en de vrijwilligers komt het er nu op aan. De teksten moeten er goed in zitten, want de voorstelling bevat veel dialoog. Het decor moet staan in de hal en ook het licht en geluid moet in orde zijn. Het Wijks Vocaal en De Vriendschapskring zorgen ervoor dat het muzikale deel perfect is. Maar dat is nog lang niet alles. Al enkele maanden zijn vrijwilligers heel druk bezig met de kleding en met het maken van hoeden en pruiken. Een klus die heel wat tijd vraagt, maar er wordt met heel veel plezier aan gewerkt. Het grimeteam zorgt voor de juiste uitstraling.

KLEDING Wat de kleding van de koning betreft, zal het misschien wat tegenvallen. Geen pracht en praal, want het koninkrijkje, het Rijk van Modder en Slijk, is behoorlijk in verval. En tussen de koning en de zeven vrouwelijke ministers loopt het ook niet zo lekker. Het steeds kleiner wordende koninkrijkje stelt niet zoveel meer voor. En dat is te zien aan de kleding. De sleetse kleding geeft een goed beeld van hoe het er voor staat.

HOEDEN EN PRUIKEN Met een team van zo'n zeven vrouwen is Änny Smit al enkele maanden bezig met het maken van de pruiken en de hoeden. Een kijkje bij de dames leert dat ze er ontzettend veel plezier in hebben. De pruiken zijn al even klaar, maar deze avond wordt er volop gewerkt aan de hoeden voor de ministers. Een behoorlijke klus! Änny: "We werken voor het maken van de pruiken en hoeden vooral met foam. Hiervoor hebben we met de hele groep met Pasen een workshop gevolgd in Brabant, in Son en Breughel. Hier hebben ze veel ervaring met het maken van pruiken voor carnaval. Het was een ontzettend leuke dag en we hebben er veel geleerd en inspiratie opgedaan. Nu merken we dat het steeds gemakkelijker en sneller gaat." In een schrift staat precies beschreven wat er moet gebeuren en welke speler welke pruik moet dragen. De hoofdmaten zijn opgenomen, zodat alles prima zal passen. Änny: "Het werkt heel gemakkelijk. Het foam kan op maat worden gesneden en met een föhn worden de stukken aan elkaar bevestigd." Gezamenlijk wordt gekeken naar de kunstig gemaakte hoeden en bekeken wat nog anders zou moeten. En wat niet vergeten mag worden te vermelden van de dames: "Onze dank aan Gonny en André die hun huis wekenlang heel gastvrij beschikbaar hebben gesteld."

Nieuwsgierig naar deze prachtige creaties en naar Hendrikje XIII? Kom naar de voorstelling!

advertentie
advertentie