Alice van Krugten, nabestaande
Alice van Krugten, nabestaande Proxima

Veel lof voor vrijwilligers terminale zorg thuis

21 augustus 2021 om 12:50 Zorg

REGIO Dit jaar viert Proxima Terminale Zorg haar 35 jarig jubileum Thuis ondersteuning voor mensen in de laatste levensfase en hun naasten, ook wel vrijwillige palliatieve terminale zorg genoemd. Het initiatief om te gaan waken bij terminaal zieke mensen begon in 1986 met een kleine groepje vrijwilligers uit de Lopikerwaard. Nu 35 jaar later biedt Proxima Terminale Zorg Thuis in elf gemeenten in de Provincie Utrecht steun waaronder de gemeenten Houten, Bunnik, Wijk bij Duurstede en bijbehorende kernen.

Het inzetten van vrijwilligers bij mensen thuis is vaak van grote waarde voor familie. De wens van de zieke om thuis te sterven is heel mooi maar kan voor familie ook fysiek en emotioneel belastend zijn. Een nacht goed doorslapen of overdag even kunnen ontspannen is dan vaak heel steunend.

Alice van Krugten is nabestaande en vertelt: ,,Ik wilde de wens van mijn moeder om thuis te sterven respecteren. Naast de zorgprofessionals van de thuiszorg en de huisarts, waren er twee vrijwilligers van Proxima Thuis ondersteuning actief betrokken. Mijn moeder vond alles wat met de dood te maken had heel spannend. Ik had zelf al enige tijd niet thuis geslapen. Zonder dat ik het door had, was ik eigenlijk heel erg moe. Na het aanmelden bij Proxima volgde er een huisbezoek en kwamen er vervolgens twee vrijwilligers waken. Ik ben vol lof over deze vrijwilligers. Ze zijn zo vriendelijk en bescheiden. Ze hebben ieder zulke mooie kwaliteiten. Het inlevingsvermogen van de vrijwilligers terminale zorg is echt een groot talent. Het draaide allemaal om mijn moeder. Dat zij lekker lag, dat zij haar rust kreeg. Alles om haar laatste levensfase zo fijn mogelijk te maken.”

Op 1 september 2021 wordt er voor alle vrijwilligers van Proxima Hospice & Thuis een gepast feest georganiseerd in de regio. Ook vrijwilliger worden of aanvraag indienen? Bel naar 030-6000017 of mail info@proxima-terminalezorg.nl . Of kijk op de website www.proxima-terminalezorg.nl

advertentie
advertentie