Column EWEC van Mariëlle Oostveen
Column EWEC van Mariëlle Oostveen André van Zwieten

Column EWEC: De plastic soep begint hier

17 augustus 2021 om 11:31 Column

Op de vrijdag dat de plastic containers worden geleegd, verbaas ik me elke keer over de hoeveelheid rondvliegend plastic. De door iedereen keurig gescheiden plastic zakken, keukenverpakkingen en blikjes verdwijnen lang niet allemaal in de afvalwagen. Bij het opendoen van de deksel, tijdens de lift omhoog of bij het leegkiepen, waait er af en toe wat plastic weg. Dan is het zwerfafval dat al te gemakkelijk via sloten en rivieren uiteindelijk in zee terechtkomt. Ik speur op die bewuste vrijdagen met aandacht de omgeving af naar verdwaald plastic dat kan worden behoed voor een gang naar de soep op de oceaan. Mijn eigen klein plastic verzamel ik in grotere plastic verpakkingen en dump dat dichtgebonden in de container. Zo is de kans kleiner dat er zomaar iets wegvliegt.

Ik ben verbaasd over de enorme berg die elke vier weken in mijn container is verzameld. En wij zijn maar met zijn tweetjes. Dat moet anders, want de oceanen zijn de longen van onze aarde. En plastic bedreigt alle leven daar: van plankton en koraal tot haaien, dolfijnen en walvissen. Ik krijg er waarschijnlijk meer van mee dan gemiddeld als moeder van een professionele zeezeiler en een zeebioloog. De zeilster postte bij The Ocean Race Europe in juni dit jaar op social media prachtige shots van meezwemmende dolfijnen en walvissen. Maar ik ken ook de afschuwelijke verhalen over bijna-aanvaringen met oliedrums en ander drijvend afval en van landbouwplastic en visnetten dat aan de kiel blijft hangen. De marien ecologe gaat meewerken aan onderzoek naar de invloed van de mens op het koraalrif bij Curaçao. Je begrijpt, mijn plastic berg voelt ongemakkelijk.

Greenpeace heeft een challenge waarbij je feedback krijgt op je plasticgedrag. Ik heb het formulier naar waarheid ingevuld en dit is wat ik terugkreeg: “Je bent je bewust van de overvloed aan plastic, maar weet ook niet goed hoe je dit kunt vermijden in het dagelijks leven.” Dat is een positieve uitleg van mijn luie gedrag. Ik drink meestal water uit de kraan, koop weleens onverpakt voedsel van het seizoen, geen plastic tasjes meer, hergebruik en breng naar de kringloop. Maar mijn cosmetica bevat plastic, is verpakt in plastic en ook mijn kleding kan duurzamer. En het kan allemaal veel consequenter. Ik moet mijn gedrag echt veranderen om op het next level te komen: minder kant-en-klaar en altijd en overal plastic vermijden. Maar dat is wel wat ik ga doen. Ik verheug me al op de gesprekken aan de keukentafel.

Mariëlle Oostveen, vrijwilliger bij de EigenWijkse Energie Coöperatie

advertentie
advertentie