Pim Wttewaall toont een stuk Romeins aardewerk, terra sigillata.
Pim Wttewaall toont een stuk Romeins aardewerk, terra sigillata. Frank Magdelyns

Romeinse vondsten Pim Wttewaall uit ‘t Goy naar Leids museum

12 augustus 2021 om 10:50 Historie

’t GOY Landgoedeigenaar Pim Wttewaall van Wickenburgh-Oost heeft zijn collectie met Romeins erfgoed beschikbaar gesteld aan het Rijksmuseum van Oudheden. Afgelopen woensdag zijn tientallen dozen met Romeinse vondsten opgehaald door de conservator van het museum.

Door Frank Magdelyns

Wttewaall heeft in de jaren 70 de Romeinse voorwerpen gevonden in een grondstort aan de Mereveldseweg. Hier werd grond gestort dat afkomstig was van een wegverbreding van de snelweg A12 enkele honderden meters verderop. Dat was vlakbij de plek waar 1800 tot 2000 jaar geleden het Romeinse Castellum Fectio stond.

Volgens Wttewaall deed het Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek in eerste instantie archeologisch onderzoek bij deze wegverbreding. Maar nadat in maart 1977 het kabinet Den Uyl viel, besloot het nieuwe kabinet dat de snelweg nog breder moest worden. Voor nieuw archeologisch onderzoek was geen budget, waarna zonder onderzoek een deel van de voormalige Romeinse haven van het castellum werd afgegraven.

,,Aangekomen op de stortplaats bleek dat ik niet de enige zoeker was. Er zijn zeker 60 mensen geweest die regelmatig gezocht hebben, waaronder een aantal amateurarcheologen die de grond diep doorzochten.” De gestorte laag was plaatselijk 6 meter dik en bleek een archeologische goudmijn. ,,Ik vond een groot aantal schrijfstiften, waarschijnlijk gebruikt bij het notuleren van de verscheepte goederen die door onachtzaamheden in het water zijn gevallen. Tijdens het in- en uitladen van goederen vielen spullen op de bodem van de rivier in de modder. Metalen, houten en lederen voorwerpen kwamen in een zuurstofarme omgeving terecht en konden ongeveer 2000 jaar lang goed blijven.”

Drie jaar lang was Wttewaall bij de grondstort te vinden. Vooral op zondag werd er gezocht. ,,Na afloop was ik helemaal kapot. Ik herinner me ook goed dat ik in de pauze van mijn werk naar de stort ging, waarbij ik een ijzeren Romeinse koevoet vond.” De collectie die in die jaren werd gevormd, bestond uit onder andere aardewerk, metalen voorwerpen, natuurstenen voorwerpen en botmateriaal.

De meest bijzondere vondst is een ijzeren maatlat van ongeveer 60 centimeter lengte, waarbij ingelegde bronzen bandjes de duimafstanden aangaven. Door de vondsten ging Wttewaall zich flink verdiepen in de Romeinse tijd. ,,Ik heb veel musea bezocht, boeken over de Romeinen aangeschaft, vondsten geconserveerd, aan tentoonstellingen meegedaan en de collectie beschikbaar gesteld voor onderzoek door beroepsarcheologen.” Het gevonden leer werd geconserveerd en het mooiste Romeinse aardewerk, het zogenaamde terra sigillata, werd onderzocht door deskundigen.

,,Om mijn collectie Vechten tot algemeen nut te laten komen krijgt deze een plekje in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Er is daar al een grote collectie uit Vechten aanwezig, waar die van mij goed op kan aansluiten”, aldus Wttewaall. Het is de bedoeling om ze samen met andere vondsten uit Vechten over 2 jaar in het Leidse museum zichtbaar te maken.

Vondsten in een willekeurige lade.
advertentie
advertentie