Enkele inwoners uit Houten willen een afdeling van Extinction Rebellion starten
Enkele inwoners uit Houten willen een afdeling van Extinction Rebellion starten Oscar Brak
klimaat

Extinction Rebellion Houten ontkiemt

10 augustus 2021 om 14:00 Activiteiten

HOUTEN Sinds de aankondiging van de oprichting van Extinction Rebellion Houten in juli is het aantal leden meer dan verdubbeld van 5 naar 12. De publicatie van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), waarin honderden wetenschappers stellen dat de opwarming van de aarde de schuld van de mens is, zal waarschijnlijk tot verdere groei leiden.  

door Agnes Corbeij

Extinction Rebellion is wereldwijd bekend als een groep activisten die, meestal op vreedzame wijze, aandacht vragen voor de gevolgen van klimaatverandering. De groep werd opgericht in 2018 in het Verenigd Koninkrijk. In datzelfde jaar werd ook de Nederlandse tak opgericht. Er worden ook steeds meer lokale afdelingen opgeroepen. Nu dus ook in Houten. 

ACTIES In onze regio werden de afgelopen jaren verschillende acties uitgevoerd door Extinction Rebellion, zoals het bekladden van het Rabobank kantoor in Utrecht, het wild planten van bomen in Amersfoort en het blokkeren van het verkeer op verschillende plaatsen. Ook werd een spandoek opgehangen aan de Domtoren en werden vestigingen van Kentucky Fried Chicken in Utrecht en Veenendaal afgeplakt met zwart-geel lint. 

Een internationale actie is het Klimaatalarm. Iedere eerste maandag van de maand, als het luchtalarm afgaat bij wijze van test, staan er op steeds meer stations in Nederland activisten van Extinction Rebellion, met spandoeken en borden met kreten zoals: ‘Klimaatverandering = massamoord’ en ‘Ik durf geen kinderen op deze wereld te zetten’. 

KLIMAATALARM Welke acties inwoners van Houten kunnen verwachten, is nog niet precies duidelijk. Jetske Goudswaard is een van de vijf oprichters. ,,In september komen we voor het eerst bij elkaar. Ook gaan we dan vlaggen en borden maken. Bijvoorbeeld met informatie over hoeveel soorten insecten al zijn uitgestorven.”

De groep is in ieder geval van plan om deel te nemen aan het Klimaatalarm eens per maand. Dat gebeurt op zijn vroegst de eerste maandag van oktober. ,,We gaan waarschijnlijk op Het Rond staan, met spandoeken. Op het moment dat het alarm afgaat, gaan we op de grond liggen, alsof er een ramp gebeurt.” 

ONGEHOORZAAM n het bericht over de oprichting van de Houtense afdeling wordt gesproken over ‘burgerlijke ongehoorzaamheid’. Daarmee bedoelt de groep dat er geen vergunningen aangevraagd gaan worden voor acties. Goudswaard: ,,Op die manier kunnen we meer aandacht vragen voor het probleem.” 

Of de Houtense groep ook gebouwen gaat bekladden, bomen gaat planten of het verkeer plat gaat leggen, weet Goudswaard nog niet. ,,We moeten dat als groep nog bekijken. Iedereen moet het er wel mee eens zijn.”

advertentie
advertentie