Al ben je nog zo bekend, vanaf de Krommerijnder ziet de stad er echt anders uit
Al ben je nog zo bekend, vanaf de Krommerijnder ziet de stad er echt anders uit Maarten de Wit

Krommerijnder door Utrecht

11 augustus 2021 om 11:25 Recreatie

WIJK BIJ DUURSTEDE/UTRECHT Een eeuw geleden was het heel normaal om scheepjes met gloederen over de Kromme Rijn en de Utrechtse grachten te zien varen. Soms moest de schipper bomen om de gang er in te houden, op lange stukken werd het schip getrokken worden door vrouw en kinderen. Het jaagpad langs de Kromme Rijn is daar nog een stille getuige van.

door Ben Blom

Om de Kromme Rijn te kunnen bevaren is een type schip ontwikkeld dat als platbodem door de ondieptes kan en de bochten in het meanderende riviertje door de beperkte lengte probleemloos kan passeren. Wijkse vrijwilligers hebben met veel vakmanschap een replica gebouwd, die al weer jaren bewoners en toeristen laat genieten van de historie en het landelijk schoon op en om de rivier. De voortstuwing vindt nu plaats door een elektrische motor: fluistermotor (door het geringe volume). De schippers en co-schippers kennen de streek goed en weten interessante feiten aan de kennis van de gasten toe te voegen. Ook wijzen ze op de holen van de ijsvogels in de steile oeverwanden of ander bewoners van de rivier of de oevers.

BESCHERMD Zoals vroeger het fragiele fruit beschermd werd door een huif, worden nu de gasten aan boord een droge plek gegund bij een zomers buitje. De tocht vanaf Wijk geeft een mooi beeld van de historische sluizen in Cothen en Werkhoven. Deze zijn  recent aan het werelderfgoed toegevoegd. De sluizen worden handbediend door de (co-)schippers. De voor de Kromme Rijn typerende kastelen voegen een extra dimensie toe aan het toch al gevarieerde uitzicht.

GECERTIFICEERD De scbippers van de Krommerijnder zijn, na de relevante opleidingen te hebben gevolgd, gecertificeerd om enkele keren in een seizoen vanaf Theehuis Rhijnauwen een rondje door de Utrechtse binnenstad te maken. Door de authentieke vorm trekt het schip en haar opvarenden natuurlijk veel aandacht vanaf de kant. 

UTRECHTERS Werd de Krommerijnder de eerste jaren veel geboekt door Wijkenaren de vakantiehoudende toeristen in Wijk of op de Utrechtse Heuvelrug, zijn er de laatste tijd steeds meer Utrechters die deze vaartocht hebben ontdekt. Zij ervaren hoe bijzonder het is om een stad die je zo goed kent, eens vanuit een ander perspectief te kunnen bewonderen. 

HISTORISCHE BANDEN Er zijn vele historische banden tussen Wijk en Utrecht. Bekend zal zijn dat David van Bourgondië als Bisschop van Utrecht na drie jaar zich in Kasteel Duurstede heeft gevestigd. Zijn talenten werden in Utrecht minder gewaardeerd en ook het feit dat hij een onecht kind was (van Filips de Goede), speelde daarbij een rol. Met zijn broer Philip startte hij de bouw van een kerktoren die de Dom in hoogte zou moeten verslaan. De Utrechtvaarten van de Krommerijnder verbinden beide historische steden, van de opstapplaats bij het Walplantsoen in Wijk naar de grachten in Utrecht. 

LAATSTE MOGELIJKHEID Voor dit jaar is volgende week nog de laatste mogelijkheid om de Utrechtvaart mee te maken. Boeking via de VVV in Wijk, bij het kantoor op de Markt of telefonisch. Op de site brengt de tab <reserveren> je naar o.a. de Krommerijnder.

advertentie
advertentie