Repetitie Wijks Vocaal en De VriendschapsKring
Repetitie Wijks Vocaal en De VriendschapsKring Ali van Vemde

Hendrikje XIII: Koning van Niks

23 mei 2018 om 11:15 lokaal

WIJK BIJ DUURSTEDE De spanning stijgt, de laatste puntjes worden op de i gezet. Afgelopen zaterdag werd de hele dag geoefend met het orkest, het koor en de spelers. Zoals we van Stichting De Inrichting gewend zijn, belooft het een hilarische voorstelling te worden, al is Hendrikje XIII niet te vergelijken met eerdere stukken als 'Hester (2009) en 'De Bloesembruiloft' (2013). Dit keer een Shakespeariaans stuk, maar dan wel op z'n Wijks.

Ali van Vemde

'Hendrikje XIII, Koning van Niks' is geschreven door André van Zwieten en Karel Schneider. André: "Het is ontstaan uit pure meligheid. Tijdens lunchpauzes schreef ik steeds korte sketches op met als uitgangspunt een koning, een lakei en een nar. Tijdens de vergaderingen van Stichting De Inrichting lazen we steeds de stukjes voor. Met de stukken die hilarisch genoeg waren, zijn we doorgegaan en daaruit is deze voorstelling ontstaan." Het stuk mag dan Shakespeariaans aandoen, dat is het allerminst. De voorstelling bevat veel dialoog, voor de spelers geen gemakkelijke opgave dus. Deze teksten zijn doorspekt met humor, waardoor het zeker niet saai wordt. André: "Het is een lichtvoetig stuk zonder dood en verderf. Het is vooral de bedoeling dat er veel wordt gelachen. Onze opzet is geslaagd als iedereen tevreden naar huis gaat met de gedachte: "Geen idee waar het stuk over ging, maar ik heb zo'n leuke avond gehad."

MUZIEK De oefendag begon met een repetitie van het Wijks Vocaal en de muzikanten van De Vrienschapskring. De muzikale leiding is in handen van Ronald de Haan, die er alle vertrouwen in heeft dat het een mooie voorstelling wordt. "Het moet goed in elkaar passen. Er moeten nog wat kleine aanpassingen worden aangebracht, maar dat gaat lukken. Nu gaan we samen met de cast er een geheel van maken." Voor het koor voorzag André van Zwieten bestaande liederen van een eigentijdse Nederlandse tekst, waaronder een Frans dranklied uit 1490, nu 'Chateau Migraine'. Het koor levert op muzikale wijze commentaar op de teksten van de cast.

HILARISCH Hendrikje Dertien vertelt het verhaal van een klein koninkrijkje, op de grens tussen Wijk bij Duurstede en Houten. Tussen de koning en zijn uit zeven vrouwen bestaande regering loopt het niet lekker. De vrouwen van het Matriarchaat zien, door de vrijersplannen van de koning, hun positie bedreigd. Vanzelfsprekend kan een stuk als dit niet zonder een machtsgreep. Zoals te verwachten wordt deze in een vermakelijke vorm opgevoerd. En dan is er natuurlijk nog de koning, een wat gekweld man en enigszins wereldvreemd. Toch toont hij veel moed tijdens kritische momenten. Een kijkje bij de repetitie laat al snel zien dat er volop gelachen kan worden. De muziek van De Vriendschapskring en zang van Wijks Vocaal klinkt prachtig en bezorgt menigeen kippenvel. Zoals André van Zwieten en Karel Schneider wel is toevertrouwd wordt het een professionele uitvoering, zo bewezen zij ook al in het verleden.

VOORSTELLING Het is bijna zover! Hendrikje XIII wordt uitgevoerd in de korfbalhal op Sportpark Mariënhoeve op 31 mei, 1 tot en met 3 juni en 7 tot en met 10 juni. Op 3 en 10 juni zijn er matineevoorstellingen. Deze zijn vooral bedoeld voor kinderen, maar ouderen zijn er ook welkom. De kaartverkoop is gestart bij de VVV. Er zijn nog kaarten beschikbaar, dus zorg dat u deze voorstelling niet mist. Het laatste nieuws over de voorstelling is te volgen op de facebookpagina van Stichting De Inrichting.

advertentie
advertentie