Karin Menken over diftar
Karin Menken over diftar André van Zwieten

Column EWEC Diftar; hier loop ik tegenaan

3 augustus 2021 om 08:43 Column

Van huis uit heb ik geleerd mijn rommel op te ruimen en bewust bezig te zijn. Ik houd ervan als mijn omgeving netjes is, zowel binnenshuis als buitenshuis. Ik kan het dan ook niet laten om als ik wandel rondslingerend papier en plastic op te rapen en in een daarvoor bestemde afvalbak te gooien. Ook hoop ik dat als de buurt schoon is, er minder op straat gegooid wordt. Ik ben lid van Opgeruimd Wijk. Helaas konden we door corona niet samen op pad, maar het is voor mij een stimulans dat meer mensen zich nuttig maken door rommel van straat op te ruimen.

Zo ben ik ook gaan afval scheiden thuis. Glas in de glasbak en papier bracht ik voorheen naar de papiercontainer voor het goede doel. Nu kun je papier aan de straat zetten, wel zo gemakkelijk. Toen werden we ons bewust hoeveel plastic we weggooien. Dus begon ik dit ook te scheiden. Mijn grote afvalbak in de keuken was voortaan voor plastic en blik, want dit is aardig volumineus en ik kocht een klein 10 liter afvalemmertje voor mijn restafval. Gemiddeld één keer per week ging mijn restafvalzakje in de ondergrondse container. Ik woon namelijk op een flat. Als de plastic afvalzak vol is, breng ik die op de fiets naar een daartoe bestemde container. Kleine moeite en het geeft me een goed gevoel om dit te doen.

Toen kwam Diftar. Naast het hoge vaste tarief betaal ik als flatbewoner € 1,50 per zak, omdat we, omdat we geen GFT-container hebben, niet goed afval kunnen scheiden. Hoewel ik onderzocht heb hoe ik in een sinaasappelkistje op mijn balkon compost kan maken. 

Afval scheiden is prima, maar ons bin zuunig. Het gebruik van de ondergrondse container gaat niet per gewicht, maar per zak. Mijn wekelijkse restafvalzakje is klein en ik vind het zonde daar € 1,50 voor te betalen. Nu verzamel ik mijn volle zakjes in een 50 liter vuilniszak in de schuur, die na een maand vol is. In de keuken heb ik voor nog een grote afvalbak geen plek en het gaat ook ruiken. Het is niet ideaal. Ik overweeg een goed afsluitbare restafvalbak voor in mijn schuur te kopen, hoewel die al vol is met fietsen en andere spullen. 

Kortom, voor iemand die allang haar afval scheidde is het er met Diftar niet handiger op geworden. Onlangs heb ik meegedaan met een zoomsessie van de gemeente over afvalscheiding bij de hoogbouw. Ik ben benieuwd wat daar uit gaat komen. 

Opgeruimd Wijk heeft twee maanden voor invoering van Diftar en twee maanden na invoering van Diftar het zwerfaval geregistreerd. Er bleek geen verschil te zijn! 

Karin Menken, ritueelbegeleider en vrijwilliger EWEC

advertentie
advertentie