Burgemeester Frits Naafs onthult samen met Eric Goede het kunstwerk 'Genieten'
Burgemeester Frits Naafs onthult samen met Eric Goede het kunstwerk 'Genieten' Wes Janssen

Eric Goede uit Cothen wint de Hans Nijhof kunstprijs met zijn beeld ‘Genieten’

27 juli 2021 om 10:35 Kunst

COTHEN Voor de acht juryleden van de Hans Nijhof kunstprijs was de mening unaniem dat het kunstwerk ‘Genieten’ van Eric Goede als eerste mag worden uitgeroepen tot winnaar van de vorig jaar in het leven geroepen kunstprijs. De Stichting Culturele Regio, Gemeente Utrechtse Heuvelrug, Gemeente Wijk bij Duurstede, Gemeente Rhenen, kunstkrant Arte-e-Cultura en Cultuurplatform Rhenen maken deze kunstprijs mogelijk.

door Ali van Vemde

Winnaar Eric Goede is erg blij met de erkenning voor zijn werk. De jury beoordeelde de kwaliteit van zijn werk als hoog. Het juryrapport meldt: „Het is een uitstekend werk dat in je gedachten blijft. Dit kunstwerk heeft een uitgebalanceerde compositie en nodigt uit om te blijven kijken. De constante hoge kwaliteit van dit en andere kunstwerken van deze kunstenaar maken dat deze zijn tentoongesteld in gerenommeerde galeries in Nederland.”

„Dat ik een kans zou maken, had ik eigenlijk wel verwacht,” zegt Goede. „Ik had gehoopt bij de eerste drie te eindigen, maar de jury moet dat dan ook vinden. Het is een mooie erkenning van mijn werk, het komt niet aanwaaien. Voordat ik me aanmeldde om in aanmerking te komen voor deze prijs ben ik eerst gaan onderzoeken wie wethouder Hans Nijhof was. Deze man was zeer positief en hij meende het ook. Ondanks zijn ziekte is hij gewoon doorgegaan. Een bijzonder iemand die rustig op zijn werk met een gele en rode sok verscheen of een witte en zwarte schoen. Zijn motto was ‘leven alsof je de tango danst’ en dat is ook mijn instelling: niet lullen maar poetsen. Daarom heb ik ervoor gekozen om het beeld ‘Genieten’ in te zenden. Een mens die genietend haar/zijn hoofd opheft naar dat ene straaltje zon en daar tot haar /zijn tenen van geniet.”

Tijdens de toespraak werd het steeds duidelijker dat het werk onder het doek wel eens het beeld van Eric Goede kon zijn. „Toen burgemeester Frits Naafs de prijs uitreikte moesten er natuurlijk foto’s van worden gemaakt. Nu weet ik dat ik me de volgende keer iets netter moet kleden en rechtop moet staan.” Na de prijsuitreiking maakte de kunstenaar nog een rondje over het expositieterrein. „Heel erg leuk,” vertelt hij lachend. „Overal werd ik herkend en mensen waren oprecht geïnteresseerd. Ik weet nu dat het leuk is om drie uur lang beroemd te zijn en heb er erg van genoten . Zo was het ook wel weer mooi.” Goede is verbaasd over het grote aantal kunstenaars in de omgeving. „Er zaten hele mooie werken bij, die kunstenaars kunnen wel wat.”

Goede mocht een beeldje in ontvangst nemen met twee nijlpaarden die aan het dansen zijn en daarnaast een geldbedrag van € 5.000,- voor de aankoop van zijn beeld ‘Genieten’. „Mooi vind ik het ook dat dit beeld straks een mooie plek krijgt in Amerongen, zodat iedereen het kan zien. Het winnen van deze prijs krijgt een mooi plekje op mijn cv. De Hans Nijhof kunstprijs is een mooie promotie voor de omgeving. Over tien jaar kan er dan een mooie route worden gemaakt langs de kunstwerken van de winnaars.” De gemeente Wijk bij Duurstede heeft het uitstekend gedaan. De tweede plaats is voor Hannelieke van de Beek uit Leersum en de Wijkse Annemieke Vera werd derde.

advertentie
advertentie