Minibieb Langs de Wal 2a 'De Waikse Bieb'
Minibieb Langs de Wal 2a 'De Waikse Bieb' Nieke Eigenhuis

Ook in Wijk bij Duurstede staan minibiebs in de voortuinen: leesvoer voor iedereen

24 juli 2021 om 11:18 Overig

WIJK BIJ DUURSTEDE Ze staan bekend als een ‘boekentil’, ‘boekenruilkast’ of ‘minibibliotheek’. Deze openbare boekenkastjes staan vaak in de voortuin en mogen door iedereen gebruikt worden. Heb je een of meerdere boeken die je niet meer leest? Zet ze in het kastje en pak een ander boek naar keuze. In de gemeente Wijk bij Duurstede staan al meer dan elf ‘minibiebs’ en ze worden volop gebruikt. 

De minibiebs bestaan om mensen een andere manier aan te bieden om boeken te lezen. Door middel van de kastjes ontstaat er een buurtgevoel en gemeenschap. Iemands oude boeken kunnen zomaar andermans nieuwe favorieten worden. We delen met elkaar zonder er direct iets voor terug te vragen. Mocht je geen oude boeken bezitten, dan kun je ook een boek lezen en het daarna terugplaatsen. Zo is er voor iedereen genoeg keus. Als gevolg van bezuinigingen sluiten steeds meer bibliotheken en boekwinkels hun deuren. De minibiebs bieden een oplossing op lokale schaal. Er staat voor iedereen een verrassing op de plank. 

Nu we een lange tijd thuis hebben moeten zitten, zijn steeds meer mensen gaan opruimen en verbouwen. Boeken zijn massaal weggegeven, net als meubels, waaronder kastjes. Deze combinatie biedt de perfecte oplossing! In plaats van boeken weggeven kunt u ook een minibieb creëren. Een klein, oud kastje aan de straat, met de uitgezochte boeken kan zomaar een buurt gezelliger maken. Dat is het doel van de minibiebs. 

LOCATIES Verspreid over de hele gemeente Wijk bij Duurstede staan verschillende bibliotheekjes in voortuinen en aan de straat. Op minibibliotheek.nl staan er een paar geregistreerd, maar dan zijn lang niet alle locaties. Met een rondje fietsen door Wijk bij Duurstede zul je er vele tegenkomen. De meest populaire zijn onder andere: Bacchus 2, Londiniumdreef 47 en Langs de Wal 2a. 

Ook in Langbroek en Cothen komt u er verschillende tegen. Bijvoorbeeld bij kapsalon ‘BijHaar’ op Cotherweg 41 en bij de Huisartsenpraktijk Langbroek op Brink 11. 

ELKAAR HELPEN Heeft u zelf een minibibliotheek of denkt u erover om er een te maken? Registreer uw minibieb dan op de websites minibieb.nl of minibibliotheek.nl zodat iedereen ervan kan genieten en er gebruik van kan maken. Laten we ervoor zorgen dat meer mensen van boeken en lezen gaan houden. Zowel volwassenen als kinderen. 

En mocht je zin hebben om een rondje te fietsen door Wijk bij Duurstede en omstreken? Neem je oude boeken eens mee en zet ze onderweg in een van de minibibliotheken die u tegenkomt. Zo helpen we elkaar een stapje verder naar een hechtere samenleving met liefde voor boeken. 

door Nieke Eigenhuis

advertentie
advertentie