foto ter illustratie
foto ter illustratie Archief BDUMedia

Jaarrekening 2020: resultaat deels naar 2021 en deels naar reserve

12 juli 2021 om 13:48 Overig

WIJK BIJ DUURSTEDE Voor de gemeente Wijk bij Duurstede sluiten de boeken 2020 met een positief resultaat van € 635.689. Hiervan wordt € 363.850 naar 2021 overgeheveld. Het resterende bedrag van € 271.839 zet de gemeente in voor de organisatie. Dat is om de (extra) taken goed uit te kunnen voeren, die op het bord van de gemeente liggen.

Door de coronacrisis is werk vertraagd of uitgesteld. ,,We hebben een gemengd gevoel bij het afgelopen jaar en bij de jaarrekening.” Dit geeft Hans Marchal, wethouder Financiën, aan namens het college. ,,In maart 2020 werden we overvallen door het coronavirus. De crisis die daarop volgde, had en heeft op vele inwoners, ondernemers en organisaties een enorme impact. Het positieve financiële resultaat komt onder andere doordat een deel van onze werkzaamheden vertraging heeft opgelopen. En een deel is uitgesteld door de coronacrisis. Daarom hevelen we een gedeelte van het resultaat van het afgelopen jaar over naar 2021. Het restant voegen we toe aan onze reserves. Want de gemeente staat nog steeds onder zware financiële druk.” De gemeenteraad stelde de jaarrekening op dinsdag 6 juli jl. vast.


In 2020 is er ondanks (en door) corona veel werk verzet. In vogelvlucht staan hier een paar voorbeelden daarvan:

- De gemeente zorgde dat de coronagelden van het Rijk belandden bij sport-, cultuur- en vrijwilligersorganisaties.

- Via het Sportakkoord betaalde de gemeente 12 projecten. Hiermee konden (en kunnen) zoveel mogelijk inwoners met plezier sporten en bewegen.

- Voor de viering van 75 jaar vrijheid organiseerde de gemeente een alternatief programma.

- De gemeente verbeterde de kwaliteit van de openbare ruimte op verschillende manieren.

- Veiligheid was ook in 2020 belangrijk. Samen met partners werkt de gemeente sinds vorig jaar aan het terugdringen van ondermijning.

MINDER UITGAVEN IN CORONAJAAR, MEER RESERVEREN De gemeente maakte minder kosten in 2020 dan was begroot. Dat kwam door uitstel of vertraging van werkzaamheden door de coronacrisis. Ook heeft de gemeente extra geld ontvangen van het Rijk. Die waren voor de onverwachte kosten, die de gemeente moest maken door de coronacrisis. Het eigen vermogen van de gemeente steeg in 2020 met € 3,5 miljoen. Dit komt omdat de gemeente meer geld heeft gereserveerd voor uitgaven, die ze de volgende jaren verwacht.

ZORGEN OM DE TOEKOMST Wijk bij Duurstede is opnieuw door financieel zware tijden gevaren. De afgelopen jaren waren stormachtige financiële omstandigheden ‘normaal’. ,,Onze accountant geeft ook nu weer goedkeuring, èn een pluim. We blijven op onze hoede voor de risico’s die er zijn. Daarom is de buffer voor de toekomst wat sterker gemaakt.”

advertentie
advertentie