Bonifatius-gedenksteen in Breukelen onthuld door wethouder Jeroen-Willem Klomps.
Bonifatius-gedenksteen in Breukelen onthuld door wethouder Jeroen-Willem Klomps. Kees Slijkerman

Breukelen volgt Wijk bij Duurstede met Bonifatiusmonument

5 juli 2021 om 14:00 Historie

WIJK BIJ DUURSTEDE / BREUKELEN In navolging van Wijk bij Duurstede heeft Breukelen sinds kort ook een schitterende reliëfsteen, waarop te zien is wat Bonifatius daar 1300 jaar geleden deed: goed nieuws verkondigen. 

Dat Bonifatius in 716 in de haven van Dorestad zijn invloedrijke werk op het vasteland van Europa begon, is vijf jaar geleden in Wijk bij Duurstede op allerlei manieren herdacht. Het trok een jaar lang landelijk media-aandacht. Hoogtepunt was de onthulling van het Bonifatiusmonument op de Markt, met officiële gasten uit Fulda (Duitsland) en Dokkum.

In Breukelen is nu ook een Bonifatiusgedenksteen onthuld, gemaakt door dezelfde beeldhouwer Serge van Druten. Ook daar zit de steen ingemetseld in de buitenmuur van een laatmiddeleeuwse kerk, midden in het dorp. Het is op die plek dat Bonifatius in 720 een daar aanwezige Friese godentempel gewijd heeft als christelijk bedehuis en vernoemde naar de apostel Petrus. Daar staat nu nog altijd de Pieterskerk.

De ook in Wijk bij Duurstede prekende ds. Krijn Hage zei bij de onthulling: ,,Het verleden gedenken is waardevol. Nog waardevoller is het te bedenken dat de toekomst groter is dan het verleden. Dat was, vrij vertaald, ook de kern van de christelijke boodschap die Bonifatius hier kwam brengen.”

Door corona was de Bonifatiusherdenking in Breukelen een jaar uitgesteld en veel bescheidener van opzet.

Op de website van Stichting Bonifatius-Dorestad is nu ook een Bonifatius-Breukelen-pagina met uitleg bij de reliëfsteen, filmpjes en historische artikelen. Zie www.stucom.nl/bonifatius

Evenals in Wijk bij Duurstede: ingemetseld in een middeleeuwse kerk in het centrum.
Beeldhouwer Serge van Druten bij zijn reliëfsteen in Breukelen.
Close-up van het monument
advertentie
advertentie