Marijke de Leeuw
Marijke de Leeuw Pedagogenpraktijk Theysmeyer

Drie op een Rij: Marijke de Leeuw over de toename van het aantal aanmeldingen in de jeugdzorg

29 juni 2021 om 13:29 Zorg

WIJK BIJ DUURSTEDE Voor de rubriek Drie op een Rij vraagt Wijks Nieuws drie verschillende mensen om hun mening te geven over hetzelfde onderwerp. Deze week is het thema: lange wachttijden in de jeugdzorg. De gemiddelde wachttijd voor jongeren bedraagt zo’n tien maanden. Wat merken ze hiervan bij scholen, jongerenwerk en professionele hulpverlening. Trudie van de Kant, teamvoorzitter Begeleiding & Ondersteuning bij ReviusWijk, Marijke de Leeuw van Pedagogenpraktijk Theysmeyer en Ytsje Weerman, jongerenwerker bij Stichting Binding vertellen over hun ervaringen vanuit de praktijk. In deel 2: Marijke de Leeuw

door Ali van Vemde

De wachttijden bij Pedagogenpraktijk Theysmeyer bedragen nu 8 tot 10 weken. „We zien nog steeds toename in aanmeldingen,” vertelt De Leeuw. „Vooral vragen rondom diagnostiek over ADHD/ADD komen naar voren. Kinderen en jongeren zijn weer naar school, worden geconfronteerd met hun achterstanden en gebrek aan concentratie. Zijn het schoolse functioneren wat ontwend. Daarom starten wij de diagnostiek over het algemeen in het begin van het volgende schooljaar. In een relatief normale situatie kunnen we dan bepalen of de klachten nog bestaan of dat de hulpvraag is verdwenen.”

Voor jongeren en hun omgeving betekent het dat klachten fors kunnen toenemen. „Wanneer vroegtijdig geïntervenieerd kan worden, kan soms een crisis voorkomen worden. We zien een enorme toename van meisjes met zelfbeschadigend gedrag,” zegt De Leeuw.

„Binnen de gemeente Wijk bij Duurstede is veel welwillendheid om dit gezamenlijk aan te pakken. Er is samenwerking tussen de verschillende zorgleveranciers en Stichting Binding. Binnen onze praktijk probeert het aantal hulpverleners op te schalen om zo toch tijdig de juiste zorg te kunnen bieden. Ook starten we met meer groepstherapieën om zo meer kinderen tegelijkertijd te kunnen behandelen. Echter heeft ieder kind weer een specifieke zorgvraag en willen we ook maatwerk kunnen leveren.”

De Leeuw: „De klachten van de jongeren zijn vooral problemen in de emotieregulatie. Kinderen en jongeren leven in veel onzekerheid, met name of ze overgaan of blijven zitten. Ook zijn thuis de verhoudingen vaak veranderd. Er is meer spanning tussen ouders en de bestaande gezinsdynamiek is meer zichtbaar geworden. Kinderen hebben vooral geruststelling, perspectief en steun nodig van de volwassenen om hen heen.”

Volgens De Leeuw is het schadelijk als jongeren lang moeten wachten totdat ze hulp krijgen. „Schadelijk, er is geen ander woord voor. De klachten zullen heftiger worden, wat leidt tot schooluitval en meer systeemproblemen. Dat betekent ook dat er meer specialistische zorg nodig is. Aan de andere kant is de hoop dat als het leven weer terugkeert naar ‘normaal’, ook spontaan herstel zal plaatsvinden. We kunnen niet inschatten wat de effecten van de coronacrisis op langere termijn zijn, we weten alleen dat de zorgvraag nu heel hoog is.”

Lange wachttijden bij de jeuugdzorg
advertentie
advertentie