Afbeelding
Eigen foto
Ingezonden brief

30 juni 2021 om 13:00 Overig

Een uitnodiging aan omwonenden van nieuwe plekken in Wijk waar mogelijk nieuwbouwwoningen gebouwd gaan worden: Kom, digitaal, naar de informatiebijeenkomst van de Gemeente op woensdag 30 juni.
Hoewel ik al jaren woon op de plek die Zuidwijk genoemd wordt, heb ik geen uitnodiging ontvangen. Maar ja, als kieviet heb ik ook geen postadres, laat staan wifi.


Toch heb ook ik wat te zeggen over het idee mijn leefgebied om te bouwen tot een woonwijk. Mijn status als beschermde vogel lijkt ook hierin slechts een papieren recht, want hoe kan ik voor mijn belangen opkomen en mijn inspraak in de gemeentelijke procedure regelen?


Als ‘beschermde’ vogel vallen zelfs al jaren mijn nesten en kuikens ten prooi aan de grote wielen van de trekkers van de akkerbouwers. Gelukkig is mijn laatste nest dit lot bespaard gebleven, volgend voorjaar zullen mijn 3 kuikens als volwassen vogels ook op Zuidwijk terugkeren, om nesten te bouwen en jongen te krijgen.

Dat verbindt ons als dier en mens: de universele behoefte om kinderen groot te brengen op een daarvoor geschikte plek. Natuurlijk hebben ook mensen in Wijk bij Duurstede zo’n plek nodig, van jong tot oud gun ik iedereen een passend huis in een fijne leefomgeving.


Maar vanuit de lucht zie ik hoe uniek het is dat Zuidwijk als een ‘groene long’ een spilfunctie heeft in de kwaliteit van de leefomgeving van de Wijkse dieren én mensen. Ik zie heel veel wandelaars hun rondje om Zuidwijk maken: van kasteelpark, langs heemtuin, over de Middelweg Oost en weer terug over het fietspad langs de dijk. Wat een mooie plek om buiten in het groen te ontspannen, zó dicht bij centrum en woonwijken. Welke prachtige mogelijkheden tot recreëren zijn er niet in de toekomst, als de landbouw hier minder grond nodig heeft? Laat een (snelle) beslissing, niet voorgoed leefbaarheid voor de lange termijn verspelen, want voor een leefbare woonomgeving hebben alle komende generaties natuur en recreatieruimte nodig, liefst op loopafstand van je huis.

Natuurlijk zal de gemeentepolitiek niet de adviezen van een anonieme kieviet opvolgen. Maar waarom geen stedenbouwkundige om advies gevraagd: waar te bouwen, hoeveel asfalt en auto’s, wat is een veilige, maar ook kwalitatief hoogwaardige woonomgeving voor mens en dier, ook op lange termijn? Als kieviet pleit ik voor een groen Zuidwijk, omdat de belangen van mens en dier daar heel goed samen kunnen gaan.

Ik ben ‘slechts’ een kieviet en ik heb geen ‘grondpositie’ en ben geen rechtspersoon. Een ingezonden brief in deze krant is al een hele tour. Maar Wijkenaren en Wijkse politici nodig ik uit om te gaan staan voor beslissingen die stedenbouwkundig een goed fundament hebben, voor een leefbare, groene toekomst voor álle bewoners van Wijk.

De Kieviet van Zuidwijk
(naam bekend bij de redactie van de krant)

advertentie
advertentie