Ben van Ziel in Amersfoort bij Open Nederlandse Kampioenschappen in 2019
Ben van Ziel in Amersfoort bij Open Nederlandse Kampioenschappen in 2019 KNZB

Cothense zwemofficial Ben van Ziel heeft ambitie om WK te jureren

8 juli 2021 om 11:36 Overig

COTHEN Geen elftal, grensrechters of de VAR. Ben van Ziel is scheidsrechter bij wedstrijdzwemmen en dat gaat er heel anders aan toe dan de meesten zullen denken. Zwemofficials moeten kunnen managen. Het wedstrijdzwemmen is een individuele sport, en dus is het een kwestie van reglementen naleven. Boze coaches netjes te woord staan of nummers één diskwalificeren; als het er op aankomt moet Ben de juiste beslissingen nemen. In 2008 behaalde hij de titel ‘jongste scheidsrechter van Nederland’, en sindsdien heeft hij de zwemmers letterlijk én figuurlijk in de goede banen moeten leiden. 

door Nieke Eigenhuis

,,Ik was vroeger zelf zwemmer, maar het jureren trok me altijd meer aan.”, aldus Ben. Op zijn achttiende deed hij zijn eerste cursus om scheidsrechter te worden, toen hij nog geen ambities had om hogerop te gaan. Na ruim 6 jaar rondde hij zijn cursus af en werd hij op vierentwintigjarige leeftijd, in 2008, de jongste scheidsrechter van Nederland. Normaal duren scheidsrechterscursussen in het wedstrijdzwemmen ongeveer 10 jaar. Ben slaagde erin om het zo snel te volbrengen dat andere scheidsrechters ervan stonden te kijken. Jureren vond hij zó leuk, het bleef niet alleen bij Nederlandse verenigingen. ,,Ik heb dat 10 jaar lang gedaan, en toen heb ik mij aangemeld om NK-jurylid te worden.” Dat werd hij in 2014. Maar het bleef ook niet bij de nationale kampioenschappen. Ben van Ziel werd daarom in 2019 internationaal jurylid. Afgelopen voorjaar is hij dan ook naar Boedapest afgereisd om daar het EK te jureren. 

Het gebeurt wel eens dat er een boze coach naar je toekomt als je een beslissing hebt genomen.

HOGEROP Het werk als zwemofficial eist specifieke vaardigheden. Zo vertelt Ben: ,,Het is een kwestie van delegeren, je moet echt sommige touwtjes uit handen durven geven.” Er moet overzicht gehouden kunnen worden terwijl er zwemmers fanatiek de kampioenstitel proberen te behalen en als scheidsrechter moet je stressbestendig zijn. ,,Het gebeurt wel eens dat er een boze coach naar je toekomt als je een beslissing hebt genomen. De beslissing is overlegd met medejuryleden, en dan moet je de coach netjes kunnen uitleggen hoe je tot de keuze kwam. Dat kunnen sommige mensen niet goed aan, en dat is juist belangrijk, al helemaal op hoge niveaus.” Grote wedstrijden jureren gebeurt ook niet zomaar. Scheidsrechters worden lang en goed beoordeeld door de zwembond op binnenlands niveau. De omgang met de deelnemers, het overleg met de jury en de naleving van de regels spelen een grote rol in het mogen jureren van belangrijke wedstrijden. En dat is Ben van Ziel gelukt. ,,Ik hoop naar het wereldkampioenschap te mogen binnenkort. Er zijn 5 Nederlandse scheidsrechters op internationaal niveau en ik ben daar als laatste bijgekomen. Voor afwisseling van landen moeten we om de beurt jureren zodat iedereen een kans krijgt. Het is soms ook een politiek spel.”, legt hij uit. 

ZWEMWEDSTRIJD Maar hoe zit een zwemwedstrijd eigenlijk in elkaar? Ben legt het uit. ,,Als scheidsrechter komen er vele dagen voorbereiding aan te pas. Op de dag van de wedstrijd zelf, controleer ik het bad op de afmetingen. Dat is erg belangrijk om records bij te houden.” De scheidsrechters staan aan de zijkant van het bad, aan de kant waar gestart wordt. Door middel van fluitsignalen geven de juryleden aan elkaar door welke stappen er genomen kunnen worden tijdens de wedstrijd. Zodra Ben het startsignaal geeft, fluit een ander jurylid dat de zwemmers op de startblokken mogen gaan staan. “On your marks, get set, go!” En dan is de wedstrijd begonnen. Bens voorkeur gaat uit naar de korte afstand wedstrijden. ,,Daar zit meer spanning in, en dat is leuker om te jureren”, vertelt hij enthousiast. 

Ben doet dit werk vrijwillig, het is een grote passie van hem. Met de ervaring en het enthousiasme waarmee hij zijn rol als scheidsrechter uitoefent hoopt hij het WK te mogen jureren. Of dit nu binnenkort is, of over 12 jaar. De Cothense zwemofficial kijkt in ieder geval uit naar een mooie toekomst als scheidsrechter. 

advertentie
advertentie