Afbeelding
Concert

80’s-iconen Level 42 in november op herkansing in TivoliVredenburg

22 juni 2021 om 15:31 Partnercontent

Level 42 komt op dinsdag 9 november naar TivoliVredenburg. Met hits als Lessons in love, Running in the Family en Heaven in my hands en de typische sound uit dat decennium mag het viertal onder leiding van zanger/bassist Mark King zich een iconische jaren ‘80-band noemen.

Zingende bassist

We schrijven 1980 als de band wordt opgericht. De single Love Games verschijnt een jaar later en zet Level 42 direct op de Europese muziekkaart. Meteen vallen de unique selling points van de band op. De synthesizers en droog klinkende drums, bijna verplichte kost in die tijd, worden geflankeerd door het funky basgitaarspel van Mark King. Een zingende bassist is überhaupt geen standaard verschijnsel in de popmuziek, de structuren van de Level 42-liedjes zijn dat wel en voldoen aan de klassieke formule van coupletten, refreinen en een brug.

Videoclips streamen

Al in de jaren ‘70 waren muziekvideo’s een manier om platen te promoten. In die tijd waren acts als Level 42 alleen in muziekprogramma’s op televisie te zien, of op het in 1981 in het leven geroepen MTV. Er is veel veranderd: MTV transformeerde deze eeuw tot een zender met vooral reality soaps en videoclips. Deze zijn met een deugdelijk mobiel-abonnement met volop data - en wie heeft dat nu niet? - ook makkelijk te streamen op een smartphone. Die tv kan dus wel de deur uit. Maar de muziek van Mark King en zijn kompanen is tijdloos gebleken.

Wedden dat...?

De riff van Heaven in my hands geldt al jaren als leader voor het populaire radioprogramma Spijkers met Koppen. En niemand kijkt raar op als Mark King in het programma Wedden dat...? een aantal basgitaren bespeelt terwijl een kandidaat moet raden om welk type het gaat. Het nummer Running in the Family is dan een hit en in 1988 wordt Alan Murphy de nieuwe gitarist. Die overlijdt na amper een jaar in de band actief te zijn geweest aan de gevolgen van aids, waarna de rest wat gas terug neemt.

Terug in Utrecht

De liefde voor muziek blijft echter onverminderd en in 2006 is er de comeback met het album Retroglide. Drie jaar later wordt een live-DVD opgenomen in wat dan nog Muziekcentrum Vredenburg heet. Hoewel er duidelijk enkele hiaten in de tijdlijn van de band zitten, wordt het dertigjarig jubileum in 2010 ‘gewoon’ gevierd. Sindsdien is Level 42 weer actief, zowel in de studio (met de twee Sirens-ep’s) als op het podium. Op dinsdag 9 november is er wederom een terugkeer in TivoliVredenburg, die eerder werd uitgesteld om inmiddels bekende redenen. Tickets zijn verkrijgbaar via Tivolivredenburg.nl. Geadviseerd wordt om de coronamaatregelen in de gaten te houden.

advertentie
advertentie