De tuin is weer open voor bezoek op 4 juli
De tuin is weer open voor bezoek op 4 juli Ridderhofstad Hindersteyn

Open tuin Ridderhofstad Hindersteyn in Langbroek

21 juni 2021 om 11:40 Overig

LANGBROEK Op zondag 4 juli staan de poortdeuren van Ridderhofstad Hindersteyn open voor belangstellenden. Er is volop de gelegenheid om te genieten van de moestuin met zijn monumentale kassen, bloementuin en fruitkooi. Het park met de kenmerkende slangenmuur, de doolhof én labyrint maken deel uit van het historische complex.

door Ali van Vemde

De tuin is toegankelijk via het poortgebouw. De tuin is geopend van 10.00 tot 17.00 uur. De kosten bedragen per persoon € 8,00 inclusief koffie, thee of fris en (citroen)taart. Bij de oranjerie is een sfeervol ruim terras ingericht volgens de 1,5 meter regel. Honden zijn niet toegestaan. De doolhof is vanwege de coronaregels helaas niet toegankelijk. De bijen- en kippenstand zijn present. Ook is er verkoop van bloemarrangementen uit de pluktuin. De vrijwilligers geven rondleidingen in de tuin. Er zijn maatregelen genomen om uw bezoek veilig te laten verlopen. Er is dan ook alleen PIN betaling mogelijk.

ONDERHOUD MOESTUIN De opbrengst van deze dag komt ten goede aan Stichting tot behoud Ridderhofstad Hindersteyn. Deze stichting levert een belangrijk aandeel in het onderhoud van de moestuin, die wordt gerund door 35 vrijwilligers.

BIJZONDERE TUIN Voor Ridderhofstad Hindersteyn vormt de tuin een bijzondere kostenpost. De buitenplaats omvat vijf hectare en heeft veel monumentale elementen. Zo is er een slangenmuur met leifruit, eiken van 250 jaar oud en een paardenkastanje singel van 150 meter lang uit 1881. Maar ook zijn er drie historische kassen te vinden, oranjeriegewassen, een doolhof en labyrint en vele honderden meters hagen. Meer dan 30 vrijwilligers zorgen ervoor dat de werkzaamheden wekelijks worden bijgehouden.

RIDDERHOFSTAD In 1330 is de ridderhofstad voor het eerst te vinden op een oude wapenkaart. Hindersteyn werd gesticht door Hendrik van Wulven. De familie Geytenbeek bewoont het kasteel sinds de jaren ‘70. Het bestond eerst uit een woontoren, later kreeg het kasteel het huidige uiterlijk. De laatste jaren is er veel aandacht voor de prachtige moestuin waarin alle gewassen biologisch worden gekweekt. In het park staan in de zomer verschillende kuipplanten, waaronder 150 jaar oude palmen. ‘s Winters verhuizen ze naar de oranjerie; dit gebeurt al zo sinds 1881 op Hindersteyn.

ACTIVITEITEN Door verschillende activiteiten te organiseren kunnen de historische tuinen in stand worden gehouden. Zo is het kasteel een officiële trouwlocatie, kan er worden vergaderd, kunnen er feesten worden gegeven of kan actief worden gedineerd, waarbij er gezamenlijk wordt gekookt. Daarnaast is er aandacht voor kunst en cultuur, worden er rondleidingen door de tuin gegeven en worden open tuindagen georganiseerd. Alleen op deze manier is het mogelijk om deze buitenplaats aan de Langbroekerdijk A 121 in stand te houden.

advertentie
advertentie