Wijk bij Duurstede
Wijk bij Duurstede Gemeente

Woningen tekort en ook weer niet

11 juni 2021 om 14:19 Lokaal Deel je nieuws

De afgelopen dagen druk bezig met artikelen over het  woningtekort in Nederland. Het is echt verschrikkelijk, zou men zo denken. Zo werd er bij de behandeling van de Kadernota 2022 - 2025 in Lelystad door Jong Lelystad gevraagd hoeveel woningzoekenden er globaal zijn in de gemeente. 

De wethouder kwam bij de beantwoording met de opmerking dat er zo’n 16.000 woningzoekenden zijn. In Nunspeet wordt een conferentie georganiseerd om te kijken hoe het zit met het woningtekort.
Laatst kwam De Stentor met het artikel  ‘Een nieuwe plaats zo groot als Lelystad in de polder boven Zwolle: goed idee? ‘Zo help je het landschap om zeep’ ’. In het artikel werd er van uit gegaan dat er de komende 10 jaar 1 miljoen woningen gebouwd moeten gaan worden. 

Plannen
Nu lijkt elke gemeente creatief bezig te zijn. De gemeente Elburg wilde vijf woningen op een bepaalde plaats hebben, maar dat was net buiten de bebouwde kom. En dan had men dus problemen met de (verkeer) geluidshinder. Een slimme ambtenaar heeft bedacht dat met het schuiven van de grens van de bebouwde kom, dit probleem opgelost zou worden. 

Ook Nijkerk gaf in een artikel aan, hoe groot het woningtekort zou zijn. Het artikel spreekt over het feit dat in 2025 zo’n 4 procent van de huishoudens geen woning kan vinden. Overigens zal dit in 2030 gezakt zijn naar 2 procent.

Wijk bij Duurstede
Hoe anders is het in Wijk bij Duurstede. In het ontwerp programma Wonen en Werken 2021 is opgenomen dat naast de eerder beloofde 250 woningen nog meer gaat komen. De 250 woningen zijn voor het plan Geer III. 

Echter het blijkt dat de gemeente toestemming heeft gekregen voor nog eens 280 woningen. In een artikel in de lokale media wordt dit ‘uitzonderlijk’ genoemd. Andere gemeenten in de regio hebben geen uitbreidingsmogelijkheden gekregen. 

De 280 woningen staan nu gepland voor de tijd 2025 - 2029. Opvallend is dat de 280 woningen eerst zijn toegekend, omdat de provincie bang was voor files op de N229. Dit blijkt dus helemaal niet zo te zijn. 


De gemeente heeft aangegeven dat de woningen nodig zijn om de gezinsverdunning en de vergrijzing op te vangen. Maar daar lijken alle gemeenten mee te worstelen. De vraag nu is of de gemeenten de mogelijkheid krijgen om meer in ‘het groen’ te bouwen. Echter op die manier zal het landschap om zeep worden geholpen. Nederland moet trots zijn op haar groen.

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek

advertentie
advertentie