Spoorvorming bij Nieuw Dorestad
Spoorvorming bij Nieuw Dorestad De Graaf

Diepe sporen na grasmaaien

10 juni 2021 om 08:08 Natuur en milieu

WIJK BIJ DUURSTEDE Wijks Nieuws kreeg foto’s toegestuurd en meerdere reacties van inwoners die melden dat er met grof geweld is gemaaid, waardoor in diverse gemeentelijke grasstroken diepe sporen zijn getrokken. Kan dat niet anders? De gemeente zegt dat de aannemer heeft beloofd de schade te herstellen. 

door Kuun Jenniskens

Vanuit de bewoners van appartement Nieuw Dorestad kreeg Wijks Nieuws foto’s toegestuurd, waarop het resultaat te zien was van enorme spoorvorming. Er is bij het maaien een grote landbouwtractor gebruikt, die met een aanhanger over de ‘gemeentelijke gazons heeft gedenderd’- zoals de brievenschrijver liet weten. ,,Hierbij worden diepe sporen getrokken en veel schade aan de grasmat toe gebracht. Dit zal weer oude kosten van de gemeenschap hersteld moeten worden, waarom moet dit zo?” De bewoners van appartement Nieuw Dorestad proberen het groen voor de deur netjes gehouden, en hadden bolletjes in het gras geplant - maar die zijn nu kapot gereden. 

Later ontving Wijks Nieuws dergelijke berichten vanuit de Hordenweg. ,,Het lijkt wel of de apparatuur steeds groter wordt. Kennelijk onder het motto: hoe groter, hoe beter, hoe sneller, hoe efficiënter. De achterliggende gedachte zal wel zijn: hoe goedkoper.”

De gemeente vraagt aan de inwoners om zuinig en zorgvuldig met het openbaar groen om te gaan. Het zou wel fijn zijn als de gemeente dat zelf ook doet.

Ook hier zijn diepe sporen getrokken. Langs de Hordenweg, van de Steenstraat tot de Hoge Hofweg zijn de gemeentelijke grasveldjes vaak behoorlijk drassig. In al deze grasveldjes lopen er nu veel diepe en brede tractorsporen. Het groen is volledig vernield. ,,De gemeente vraagt aan de inwoners om zuinig en zorgvuldig met het openbaar groen om te gaan. Het zou wel fijn zijn als de gemeente dat zelf ook doet.”

REACTIE GEMEENTE Wijks Nieuws vroeg de gemeente om een reactie: ,,Wij ontvingen deze meldingen ook en begrijpen dat de spoorvorming in sommige groenvakken tot onvrede leidt. We proberen de schades zoveel mogelijk te beperken, maar helaas is dit niet altijd te voorkomen. Binnen de gemeente bleef op diverse plekken na het maaien veel water staan (bijvoorbeeld de berm voor appartement Nieuw Dorestad). Hier is meer spoorvorming dan normaal opgetreden en dat betreuren wij.

Er wordt bij het maaien van de bermen of het ruwe gras een maai/zuigcombinatie gebruikt, omdat het (lange) maaisel direct na het maaien ook afgevoerd moet worden. Aan de machine zit een arm met een soort zuigslang. Het maaisel wordt direct in de aanhanger geblazen. Dit soort machines heb je niet in het klein of in een lichte uitvoering. De zware aanhanger rijdt op speciale gazonbanden. Bij erg nat weer, zoals in het najaar, rijdt de tractor ook op gazonbanden of wordt er niet gemaaid om schade te voorkomen. Nu was vooraf geconstateerd dat gazonbanden over het algemeen niet nodig waren, op enkele plekken na. Echter: tussentijds een paar keer de tractorbanden omwisselen voor die plekken is een tijdrovend klusje en daarmee onpraktisch.”

De gemeente zegt samen met Florijn de schade is gaan beoordelen. ,,Hier zijn afspraken over gemaakt”, aldus de woordvoerder. ,, Normaal is er in een natte periode spoorvorming aanwezig, dit is na een week tot anderhalve week niet meer zichtbaar. Op een aantal plekken houden we deze sporen in de gaten om te kijken of deze zich herstellen. Zo niet, dan herstelt de aannemer deze op zijn kosten. Dat is contractueel vastgelegd. Hij streeft ernaar deze plekken snel en netjes te herstellen.”

VOLGEND JAAR NIEUW CONTRACT De gemeente is bezig met een nieuw onderhoudscontract voor het maaien van bermen en gazon. Met meer aandacht voor biodiversiteit en bijvoorbeeld gefaseerd maaien, maar er komen ook strengere eisen om spoorvorming te verminderen. Dit contract treedt vanaf 1 januari 2022 in werking. Welk bedrijf vanaf volgend jaar voor de gemeente mag gaan maaien is op dit moment nog niet bekend.

Gras vernield door maaien met grote tractor
advertentie
advertentie