Afbeelding
Huizenbouw

Huizenbouw verdubbelt, meer auto’s, geen babyboom

1 juni 2021 om 13:16 Partnercontent

In verhouding tot het eerste decennium van deze eeuw is de huizenbouw verdubbeld en heeft een Wijks huishouden de beschikking over gemiddeld meer dan één auto. De curve van geregistreerde misdaad vertoonde in het afgelopen decennium daarentegen een gestage daling, tot 2019 en 2020, toen een scherpe piek ontstond.

Verzekeringen onder de loep nemen

De cijfers van de in 2020 sterk gestegen misdaad en het gegeven dat er in Wijk bij Duurstede op elke vierkante kilometer 246 auto’s geparkeerd staan, is voor sommige bewoners misschien aanleiding nog eens naar hun verzekeringspakket te kijken. De inboedel- en autoverzekering vergelijken is sowieso geen overbodige luxe. De lockdown heeft het gebruik van particuliere auto aanvankelijk sterk doen afnemen, waar ondernemers hun auto juist meer dan ooit nodig hadden voor het bezorgen van hun dienst of product. De misdaad heeft hoe dan ook geen boodschap aan corona. Op een plek waar grof genomen één op de twee inwoners een auto in bezit heeft, valt veel te halen.

Wonen

Met de economie in Wijk bij Duurstede zit het wel snor, weten ook criminelen. De huizenprijzen gaan dan ook door het plafond: deze zijn hier een slordige halve ton hoger dan het landelijk gemiddelde. Een heikel onderwerp waaraan Wes Janssen, steunfractielid van GroenLinks onlangs zijn column wijdde. “Wonen is een grondrecht dat je niet aan de markt kunt overlaten, dat is de laatste jaren wel gebleken”, stelt Janssen onder meer. De markt, het woord zegt het uiteraard al, is een vrijplaats van vraag en aanbod waarvan met name jonge stellen de dupe zijn. Starterswoningen zijn beperkt te vinden in Wijk bij Duurstede.

Geboortecijfers: corona-babyboom blijft uit

Dit zien we terug in de geboortecijfers. Waar magazine Viva vorig jaar een heuse corona-geboortegolf aankondigde omdat de lockdown tot meer intimiteit zou leiden, blijkt in 2021 dat er geen babyboom is gekomen. Zaken als algehele onzekerheid vanwege corona en de duurzaamheidsgedachte in relatie tot overbevolking kunnen hieraan ten grondslag liggen. Het milieu staat immers hoog op de agenda bij veel jongeren. Maar ook de overspannen woningmarkt biedt simpelweg (letterlijk) geen ruimte voor een baby. Gezinsplanning is iets waar steeds meer jonge stellen over nadenken.

Nieuwbouw is verdubbeld, maar nog steeds vergrijzing

Janssen pleit in zijn column voor meer nieuwbouw, al laten de cijfers zien dat er gedurende het tweede decennium van deze eeuw al twee keer zoveel gebouwd is als in de tien jaar ervoor. Maar zolang de huizenmarkt niet milder wordt, zijn ook deze nieuwbouwwoningen vooralsnog onbetaalbaar voor jonge gezinnen. Die ‘vluchten’ naar andere delen van het land. Het houdt de vergrijzing van de gemeente, waar al in 2016 over gerept werd, eveneens in stand.

advertentie
advertentie