Jos Soons
Jos Soons Ankie Meutgeert
column

Clusteren is niet klonteren

2 juni 2021 om 07:49 Opinie Raadspraat

Deze opmerking triggerde mij: ‘wat doen wij eigenlijk in ons overleg binnen de raad’? Na een periode van ruim 3 jaar concludeer ik dat overleg vooral woordenwisselingen zijn, waar respect en onderzoek helaas vaak afwezig blijven. Ooit was ik bij een Deep Democracy bijeenkomst waar ik van de prachtige aanpak van inclusieve besluiten en de wijsheid van de minderheid hoorde. Dat klonk me destijds als muziek in de oren.

Ons overleg binnen de raad is echter zodanig georganiseerd, dat er weinig tot geen ruimte is voor een onderzoekend open gesprek, over welk onderwerp dan ook. Veel tijd gaat naar presentaties, dan is er nog tijd voor één of twee vragen. En vervolgens moet ter plekke een keuze gemaakt worden: besluitvorming of debat. Een week later volgt de stemming: voor of tegen.

Los van onvoldoende of te late aanlevering van informatie en de persoonlijke spreekstijlen van sommige mensen, is mijn grootste frustratie inmiddels het ontbreken van dialoog.

Ik mis het gesprek, waarbij we gezamenlijk mogelijke oplossingsrichtingen verkennen. Ik mis de achtergronden en gedachtengoed vanuit fracties, om te begrijpen waarop zij hun standpunten baseren. Ik mis de overall-visie en doelen, waar we ons gezamenlijk als raad voor in willen zetten. Ik mis dialoog!

Omdat er coalities worden gevormd mét een coalitieakkoord en wethouders van die coalitie het akkoord gaan realiseren, ligt alles al vast. Dit is de gebruikelijke gang van zaken, maar is dat nog van deze tijd? Het werkt niet in Den Haag, het werkt ook niet in Wijk bij Duurstede.

Een krappe meerderheid van de raad, zal voorstellen vanuit de coalitie zondermeer steunen en aannemen. De controlerende en onderzoekende taak van de raad en het beoogde dualisme hebben geen schijn van kans.

“Clusteren is niet klonteren”, zei Sigrid Kaag onlangs gevat. In mijn ogen gaan coalities nog veel verder dan klonteren; akkoorden liggen bij voorbaat vast, in beton gegoten. Dus zit er voor de oppositie niet veel anders op dan hopen dat iets van afwijkende ideeën, goede inzichten, originele suggesties, toch ooit nog gehoord gaan worden …

Jos Soons, DuurzaamWijk

advertentie
advertentie