Aan de slag voor de insecten
Aan de slag voor de insecten Natuurlijk heel leuk

NL Doet in het Wijkse voedselbos

1 juni 2021 om 07:46 Activiteiten

WIJK BIJ DUURSTEDE Op vrijdag 28 mei hebben twaalf paar mensenhanden tijdens NL Doet een insectenhotel/kruidenspiraal van circa 3 bij 7,5 meter gemaakt voor de allerkleinste dieren bij Natuurlijk heel leuk. Vier medewerkers van Handelsbanken uit Utrecht en zes vrijwilligers hebben samen 5 kuub grond verzet. Met behulp van heel veel restmateriaal van bestrating, dakpannen, boomstronken, takken en keien kreeg het insectenhotel al snel een mooie organische vorm. Na een dag hard werken is een stevige basis gelegd voor een prachtig bouwwerk met veel kruiden en insectenminnende planten met veel mooie plekken voor de insecten om te nestelen.

Alle kleine kriebelbeestjes hebben een belangrijke functie in de natuur. Ze bestuiven de planten, maken de bodem vruchtbaar, breken dood materiaal af en zijn vaak ook nog erg mooi om te zien. In de natuur om ons heen lijkt steeds minder plek te zijn voor deze zeer nuttige beestjes. En dat is natuurlijk zonde en ook schadelijk. Vooral voor de beestjes zelf, maar ook voor ons mensen. Daarom hebben we deze beestjes eens extra verwend door het maken van een reuzenhotel in het Wijkse voedselbos.

Naast een nuttig doel is het insectenhotel vooral ook voor educatieve doelen bestemd. „Op onze locatie ontvangen we kinderen en volwassenen en werken we met mensen met beperking, azc-bewoners en statushouders, mensen met burn-out en allerlei andere vrijwilligers die werken in het groen leuk vinden.” Petra Ekhardt, mede-eigenaar van Natuurlijk heel leuk vertelt: „Zo’n insectenhotel helpt om uitleg te geven over de verschillende soorten, hun gedrag, hun functie, hun woon- en eetwensen etc. Meer begrip leidt tot positieve verandering in gedrag ten aanzien van de natuur, waar mens en dier onderdeel van uitmaken. En dat is ons hogere doel. Mensen in contact brengen met de natuur om ons heen.”

Voor het maken van het reuzenhotel voor kriebelbeestjes heeft het Oranjefonds een bijdrage gegeven voor de aanschaf van de zwarte aarde, beplanting en catering voor de vrijwilligersgroep.

Volg de ontwikkeling van het wijkse voedelsbos via Facebook/natuurlijkheelleuk of de blog op www.natuurlijkheelleuk.nl

NL Doet in het voedselbos
Het insectenhotel/kruidenspiraal
advertentie
advertentie