Het team dat de deelnemers gaat begeleiden in Leefstijl4WijkbijDuurstede
Het team dat de deelnemers gaat begeleiden in Leefstijl4WijkbijDuurstede Ali van Vemde

Aan de slag voor een gezonde leefstijl met Leefstijl4WijkbijDuurstede

24 mei 2021 om 11:45 Overig

WIJK BIJ DUURSTEDE Een gezondere leefstijl is voor veel mensen niet zo gemakkelijk, maar met een beetje hulp en doorzettingsvermogen is dit zeker mogelijk. Kort geleden is Leefstijl4WijkbijDuurstede gestart, een Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) voor mensen met overgewicht. De deelnemer wordt twee jaar lang begeleid door een leefstijlcoach, een fysiotherapeut, een diëtist en een buurtsportcoach. Zowel in Cothen, Langbroek als Wijk bij Duurstede wordt deze Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) aangeboden.

door Ali van Vemde

Bij dit programma gaat het niet alleen om het verliezen van gewicht. De doelstelling is ook vooral om een gezonder en actiever leven te bereiken. Sinds de coronapandemie is dat nog belangrijker geworden en dat is te merken. De belangstelling voor dit programma neemt steeds verder toe.

COACHING EN BEGELEIDING. Het multidisciplinair programma begint met een intake bij een leefstijlcoach. Dan kijkt een diëtist naar het voedingspatroon en een fysiotherapeut test in hoeverre iemand gezond beweegt. Ook de buurtportcoach heeft een rol in het programma en kan adviseren welk sport- of beweegaanbod in de gemeente het best aansluit bij de wensen en de behoefte. Die twee jaar coaching en begeleiding is echt nodig om een gezonder gedrag aan te leren en vooral om dit vol te kunnen houden.

PERSOONLIJKE SITUATIE Het programma wordt afgesteld op de persoonlijke situatie. Eerst wordt een goed onderzoek aangeboden, waarbij wordt gekeken naar de BRAVO-factoren: bewegen, roken, alcohol, voeding en ontspanning. Het is belangrijk om te weten hoe iemand reageert op emoties of spanning. Daarna begint het programma en krijgt de deelnemer twee jaar begeleiding door de leefstijlcoach. Dit houdt onder andere in dat de diëtist voedingsadviezen geeft en de deelnemer zelf aan de slag gaat met beweegactiviteiten. Daarnaast zijn er sessies in kleine groepen, zodat mensen van elkaar kunnen leren en een leefstijlthema wordt besproken om meer kennis en inzicht te krijgen in wat een gezonde leefstijl is en hoe dat in de eigen situatie een plek kan worden gegeven. Buurtsportcoach Roben Schenk vertelt dat Wijk bij Duurstede een groot aanbod aan activiteiten heeft. „Waar het om gaat is dat iemand een passende sport of beweegactiviteit vindt. Als buurtsportcoach kun je net dat extra zetje bieden om zelf actiever te worden. Elke dag een half uurtje wandelen heeft al effect op je bloeddruk en je gewicht. Om dit vol te houden is samen beweegactiviteiten doen een goede oplossing, je motiveert zo elkaar.”

VOOR WIE Mensen met een BMI (Body Mass Index) van 25 en hoger kunnen deelnemen aan het programma, maar afvallen is niet het enige doel. Alleen adviezen van een diëtist of een dieet volgen in drie maanden is niet voldoende. Na die periode wordt vaak teruggevallen op de oude levensstijl. Het voorkomen van die terugval is een belangrijk onderdeel van dit programma.

MEEDOEN Van de deelnemers wordt verwacht dat zij gemotiveerd zijn. Meedoen gaat via een verwijzing van de huisarts. De aangeboden programma’s vallen onder de basisverzekering, het eigen risico hoeft hiervoor niet te worden aangesproken. Belangrijk, vindt het team, omdat mensen met een laag inkomen het programma anders niet kunnen betalen. „Overgewicht brengt enorme gezondheidsrisico’s met zich mee, dus uiteindelijk worden de gezondheidskosten lager.” Bij de huisarts of praktijkondersteuner kunt u aangeven mee te willen doen aan het programma. Voor informatie: GLIwijkbijduurstede@stichtingwijksport.nl, fysiotherapie Weustink (info@fysioweustink.nl telefoon 0343-571857), fysiotherapie Frankenhof (info@fysiofrankenhof.nl telefoon 0343-573542) in Wijk bij Duurstede, fysiotherapie Somatic in Cothen (info@somatic.nl telefoon 0343-417096) en Fit4all Fysiotherapie & Sport in Langbroek (fit@fit4all.nl telefoon 0343-431111)

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
advertentie
advertentie