Bart van Asperdt
Bart van Asperdt Ankie Meutgeert
column

Fris en Fruitig

26 mei 2021 om 07:20 Opinie Raadspraat

Gemeente Wijk bij Duurstede is een fruitige gemeente. Letterlijk, want we hebben prachtige fruitbedrijven en fruit is goed voor de mens.

Het fruitwezen heeft -zeker tijdens de pluk- heel veel mensen nodig. De huidige bestemmingsplanregels laten toe dat seizoensarbeiders op het erf met een maximum van 20 arbeidskrachten gehuisvest kunnen worden. Binnenkort ligt het voorstel voor in de gemeenteraad: mag dit worden verruimd naar maximaal vijf agrarische bedrijven -onder strikte voorwaarden- tot maximaal 100 seizoenarbeiders per bedrijf?

Tja.

Er is een serieuze ondernemer, die op een mooie en verantwoorde wijze wil investeren in deze huisvesting op het erf. Weliswaar ook voor huisvesting van seizoensarbeiders voor de pluk buiten de gemeente, maar toch.

De gemeente gaat over het bestemmingsplan. Maar niet over de arbeidsmarkt, UWV of uitzendconstructies. Toch kan de impact op het landschap aanzienlijk zijn. Ik benadruk dat de eerste ondernemer die zich gemeld heeft alle zaakjes op orde heeft. Maar dat neemt niet weg dat er met seizoensarbeid en de rechten van seizoensarbeiders veel mis is in Nederland. Daar kan de gemeente misschien niks aan doen en de ondernemer al helemaal niet. Maar moet je dan als gemeente meewerken aan dit bestemmingsplan?

De coalitiepartijen GroenLinks, VVD en PCG zouden -volgens pagina 11 van het coalitieakkoord- graag zien dat uitkeringsgerechtigden via een tegenprestatie voor de bijstandsuitkering en maatregelen aan het werk geholpen worden, bij weigerachtigheid onder harde dwang. Maar die letter is geduldig. In de praktijk echter, wordt meegewerkt aan het grootschalig tewerkstellen van seizoensarbeiders uit onder andere Polen en Tsjechië. Dat klinkt fruitig, maar is het ook fris? Moeten we niet eens anders aan gaan kijken tegen langdurig uitkeringsgerechtigden? En ze niet met een keiharde tegenprestatie opjagen, zoals PCG, VVD en GroenLinks dat graag zien? Zeker als we aan de andere kant als gemeente zouden besluiten om mee te werken aan het mogelijk maken van grootschalige seizoensarbeid uit Polen en Tsjechië. Uitslag: gemeenteraad 1 juni a.s.

Bart van Asperdt, fractievoorzitter D66 Langbroek, Cothen en Wijk bij Duurstede

advertentie
advertentie