Afbeelding
Foto door form PxHere

Zo voorkom je een flinke schadeclaim

21 mei 2021 om 09:20 Partnercontent

Van een schadeclaim kun je nachten wakker liggen: zo’n dikke rekening op de mat zorgt immers voor heel wat stress. En als je een eigen onderneming hebt, kan een claim ook nog eens leiden tot een faillissement van je bedrijf. Reden genoeg dus voor een aantal tips over hoe je een schadeclaim kan voorkomen, waaronder het afsluiten van een passende aansprakelijkheidsverzekering.

Particuliere aansprakelijkheid

De meest effectieve en makkelijke manier om jezelf tegen een schadeclaim te beschermen is door een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) af te sluiten. Voor slechts een paar euro per maand ben je hiermee verzekerd tegen schade die je per ongeluk aan anderen of andermans spullen veroorzaakt. De dekking is veelal wereldwijd en er is geen sprake van een eigen risico. Een AVP is niet verplicht, maar wel handig om te hebben omdat het je kan behoeden voor heel wat financiële sores.

Wanneer wordt de schade vergoedt?

Een aansprakelijkheidsverzekering dekt alleen de schade als deze is veroorzaakt door een ongeluk of onvoorzichtigheid. Kortom: iets waar je niks aan hebt kunnen doen. Als er opzet of roekeloosheid in het spel is, wordt de schade niet vergoedt. Je bent dus verzekerd tegen alle ongevallen waarvoor je wettelijk gezien aansprakelijk bent.

Met een particuliere AVP ben je niet verzekerd tegen schade aan je eigen spullen, schade aan spullen die je leent of huurt van bedrijven, schade die je als zzp’er tijdens werk veroorzaakt, en schade die je aan anderen veroorzaakt met bijvoorbeeld een auto, motor, brom- of snorfiets.

Let op de polisvoorwaarden

Een AVP kun je binnen een paar minuten online afsluiten. Er zijn tientallen verzekeraars die deze verzekering aanbieden. Hoewel aansprakelijkheid wettelijk is vastgelegd, kunnen de polisvoorwaarden verschillen. Let daarom, bij het vergelijken van polissen bij verschillende verzekeraars niet alleen op de premie maar ook op de voorwaarden.

Slim handelen bij schade

Als je schade aan andermans spullen hebt veroorzaakt, is het zaak om slim te handelen zodat je zoveel mogelijk nuttige informatie aan je verzekeraar kan overhandigen. Volg, waar mogelijk, dit stappenplan bij schade:

1.  Neem maatregelen om de schade te beperken.

2.  Neem foto’s van de schade.

3.  Schrijf helder en uitgebreid op wat de schade is en hoe deze is ontstaan.

4.  Meld de schade zo snel mogelijk bij je verzekeraar.

Niet verzekerd?

Als je geen aansprakelijkheidsverzekering hebt en aansprakelijk bent voor veroorzaakte schade, dan moet je de claim in principe uit eigen zak betalen. Een schadepost kan soms tot wel honderdduizenden euro’s oplopen. Als je denkt dat je ten onrechte aansprakelijk bent gesteld, dan kun je ervoor kiezen om de zaak via je rechtsbijstand aan te vechten. Een jurist kan je hierbij helpen. Als je geen rechtsbijstand hebt, kun je voor een vast bedrag prepaid juridische hulp inkopen of, onder bepaalde voorwaarden, in aanmerking komen voor juridische bijstand via het Juridisch Loket 

advertentie
advertentie