Eén van de vele protestborden in het Langbroekerwetering gebied
Eén van de vele protestborden in het Langbroekerwetering gebied Kuun Jenniskens

College staat één kleine windmolen in Langbroekerweteringgebied toe

17 mei 2021 om 12:01 Politiek

WIJK BIJ DUURSTEDE De gemeente heeft laten weten dat het Langbroekerweteringgebied één kleine windmolen op een boerenerf krijgt. Het gaat hier om molens met een maximale ashoogte van 20 meter en een tiphoogte van ongeveer 25 meter. Het college nam dit besluit op 11 mei en doet dit voorstel aan de gemeenteraad. De raad zal op 6 juli een definitief besluit nemen. De actievoerders in het gebied zijn niet blij en voelen zich niet serieus genomen.

door Kuun Jenniskens 

Met het besluit van 11 mei staat het college niet alleen één kleine windmolen in het buitengebied toe. In de rest van het Wijkse buitengebied mogen maximaal 25 boerenerf windmolens worden gebouwd. Ook op het bedrijventerrein Broekweg zijn ze welkom. 

In november 2020 was er een informatieavond over kleine boerenwindmolens omdat de gemeente bezig was hier beleid voor te maken. In de weken daarna zijn talrijke zienswijzen ingediend door inwoners. Daarom brengt het college op 22 juni een aangepast plan naar de raad. Dat heet Paraplubestemmingsplan Kleinschalige windturbines. De gemeenteraad moet hier dan op 6 juli een besluit over nemen. 

ALS PROEF Het college zegt met het aangepaste voorstel tegemoet te komen aan de inwoners die liever helemaal geen windmolens willen in het Langbroekerweteringgebied. Wethouder Marchal: ,, Op dit moment ligt er één concreet verzoek van een boer voor een erfmolen in het Langbroekerweteringgebied. Vandaar dat we één kleine windmolen willen toestaan. Daar houden we het vooralsnog bij. We zien dit als een proef. Met het gebied gaan we in gesprek of er in de toekomst misschien een paar kleine windmolens bij kunnen komen.”

Voor de rest van het buitengebied mogen er niet meer dan 25 boerenwindmolens komen. Maximaal vier ondernemers mogen twee kleine windmolens neerzetten, de overige agrarische bedrijven mogen er één aanvragen. Voor bedrijventerrein Broekweg stelt het college geen maximum aantal. Voor niet-agrarische bedrijven in het buitengebied is het niet mogelijk om een windturbine aan te vragen.

GESCHOKT Vanuit het Langbroekerwetering gebied wordt geschokt gereageerd. Bastiaan Vaandrager zegt namens de stichting Behoud het Weteringgebied dit niet meer verwacht te hebben. ,,Voor de Stichting en achterban is het géén windmolens in het kwetsbare Weteringgebied. Als ze elders in het buitengebied zouden komen, dan denken wij aan een hoogte van maximaal 15 meter.” Vaandrager: ,,Als de wethouder daarbij stelt dat dit een ‘proef’ is, dan kan niemand verrast zijn als straks iedere ondernemer in het buitengebied een eigen windmolen heeft staan. De wethouder zal ongetwijfeld zeggen dat dit zijn intentie niet is, maar dit is politiek en juridisch op lange termijn niet te voorkomen.” De stichting noemt een paraplubestemmingsplan niet passend voor zo’n grote ingreep in dit unieke gebied. Verder noemt Vaandrager het onbegrijpelijk dat de zienswijzen nog niet beantwoord zijn: ,,Het college denkt dat ze met een persberichtje door kunnen pakken. Burgers kunnen blijkbaar de boom in. Inspraak en participatie van harte welkom, maar alleen als men het ermee eens is.”

UPDATE 17 MEI 18 UUR: Het college stuurde een paar dagen na het wereldkundig maken van dit nieuws, de antwoorden op de zienswijzen naar de indieners. Dus inmiddels zijn de zienswijzen bij de betrokkenen bekend en worden ze bestudeerd. 

advertentie
advertentie