Kapper Figaro Antonio
Kapper Figaro Antonio Ali van Vemde

Coronaverhalen: Wijkse kapper Figaro Antonio

12 mei 2021 om 09:00 Corona

WIJK BIJ DUURSTEDE Corona, het hakt erin. Voor iedereen een bijzondere tijd, maar ook beleeft ieder dat op een andere manier. Sommige mensen werden ziek, moesten hun bedrijf sluiten, kwamen zonder werk te zitten, konden niet meer naar een vereniging of moesten thuisonderwijs geven aan de kinderen. In samenwerking met de gemeente Wijk bij Duurstede vertellen mensen aan Wijks Nieuws over hun ervaringen rondom Corona. Iedereen heeft hier mee te maken gekregen en iedereen is daar op zijn of haar eigen manier mee omgegaan. Nu er heel in de verte een beetje hoop komt op een ‘normaal’ leven, willen we deze verhalen vastleggen. Wil je ook jouw verhaal vertellen, neem dan contact op met Ali van Vemde, a.v.vemde@bdu.nl

door Ali van Vemde

Kapper Figaro Antonio kan erover meepraten. Ook nu de kappers weer open mogen. „Het is een rampjaar geweest,” vertelt hij en voegt eraan toe: „Dat geldt natuurlijk ook voor de horeca, de winkels en veel andere sectoren.” Hoe het verder moet, dat weet de kapper nog niet. „Geld krijg ik niet, dat moet ik tegen twee procent terugbetalen. Waar ik nu mee bezig ben, is mijn pensioen opeten. De vraag is of ik op deze manier door kan gaan met mijn zaak.” Volgens Figaro Antonio is de concurrentie enorm. „Alleen in Wijk hebben we al zo’n 60 kapsalons. Wat ons vooral de das omdoet is het grote aantal thuiskappers.” Maar er zijn ook veel mensen die thuis zelf aan de slag zijn gegaan. „Regelmatig krijg ik klanten waarbij de partner heeft geprobeerd het haar te knippen. Er zijn op internet heel veel filmpjes te vinden over het thuis knippen.” Het is natuurlijk heel fijn dat de kapperszaken nu weer open mogen, maar daarmee zijn de problemen niet weg. „In het begin was het even druk, totdat iedereen weer even geweest is, maar ik merk dat er nog steeds een bepaalde angst is. Wijk was een levendige stad, maar kijk nu eens. De mentaliteit verandert ook. Vorig jaar hield iedereen afstand, nu draaien mensen hun hoofd om en groeten niet meer. Was vorig jaar Corona hét gespreksonderwerp, nu leeft dat veel minder. Het zou ook heel prettig zijn geweest als de burgemeester eens langs was gekomen om te horen hoe het gaat.”

Het contact met de klanten heeft Figaro Antonio enorm gemist. „Ook de klanten waren weer heel blij dat ze mochten komen. Die klanten zijn toch m’n collega’s. Daar haal je je plezier uit.” Hoe de toekomst gaat lopen, dat is nog onduidelijk. „Misschien stop ik er hier ook wel mee en ga ik thuis knippen.” Sinds de salon weer open is, worden de afspraken gemaakt via Whatsapp. Dat werkt erg goed. „Per mail stuur ik dan een bevestiging.” Figaro Antonio hecht aan het traditionele kappersvak. „Ik heb in Amsterdam gewerkt, in de bajes en zelfs onder water geknipt. Ik heb veel ervaring in het vak. Ook maak ik zelf zilvershampoo, zo kan ik dat voor de klant op de juiste sterkte maken. Met een tondeuse werk ik niet, ik hou me bij handwerk. Nog steeds ben ik kapper in hart en ziel.” Hij benadrukt dat een kapper niet alleen het haar knipt. „Je bent ook maatschappelijk werker. Als kapper hoor je veel verhalen. Er zijn zelfs mensen die ik aan een relatie heb geholpen.”

Een aantal dingen had anders gemoeten, vindt de kapper. „In dit vak is het niet mogelijk om afstand te houden. Natuurlijk houden zowel ik als mijn klanten ons aan de coronaregels. Ik vind dat de overheid de angst had moeten wegnemen. We kunnen niet zonder elkaar, we moeten het met elkaar doen. Iedereen moet hierin zijn eigen verantwoordelijkheid nemen. Veel klanten zijn nu bang en durven niet te komen. Het vaccineren zou nog sneller moeten om die angst weg te nemen.”

advertentie
advertentie