Dronebeelden van Fort Vechten
Dronebeelden van Fort Vechten Bjorn Schuckmann

Waterliniemuseum Bunnik krijgt 70.000 euro voor eenrichtingverkeer en extra surveillanten

29 april 2021 om 16:59 Kunst

BUNNIK Zo’n achttien theaters, musea, poppodia, kunstenaars en muzikanten uit Utrecht mogen samen meer dan 500.000 euro verdelen. Het Kickstart Cultuurfonds maakte vandaag bekend welke producenten van podiumkunsten geld ontvangen uit een speciaal potje dat werd gemaakt naar aanleiding van de coronacrisis. Het Waterliniemuseum is er een van.

Het fonds heeft voor heel Nederland 20 miljoen euro te verdelen. Dat komt onder andere van de BankGiro Loterij, het VSBFonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds, de VandenEnde Foundation en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Binnenkort wordt ook nog bekendgemaakt welke muziekpodia en musea geld krijgen.

EXTRA RUIMTE In totaal krijgen nu achttien organisaties in de provincie Utrecht steun. Dat varieert van 8900 euro voor Theater Pantalone in IJsselstein om het gebouw coronaproof te maken en het reserveringssysteem te moderniseren tot het Waterliniemuseum Fort bij Vechten in Bunnik dat 70.000 euro krijgt om eenrichtingsverkeer in het gebouw mogelijk te maken en twee ‘coronasurveillanten’ in te huren. 

Er moeten bouwkundige aanpassingen gedaan worden om eenrichtingsverkeer te realiseren. Daarnaast wordt er een expositieruimte op het buitenterrein gemaakt en een tijdelijk paviljoen waardoor het mogelijk is om grotere groepen tegelijkertijd op een veilige manier te ontvangen. Om alles in goede banen te leiden worden er twee coronasurveillanten ingehuurd.

Ook andere gebouwen worden met het geld van het fonds onder handen genomen. Zo ontvangt DOMunder in Utrecht 45.000 euro om Paleis Lofen zo in te richten dat bezoekers er met respect voor de coronamaatregelen langs kunnen.

HEEL BLIJ In Leusden krijgt Fort33 meer dan 62.000 euro voor een tijdelijk buitenpodium. Binnen in de zaal passen met de coronamaatregelen maar 30 mensen. Het podium hoopt met een buitenlocatie zichtbaar te blijven. Een medewerker: “We waren heel blij met de toekenning. We proberen zoveel mogelijk te blijven doen in deze tijd en dit helpt daarbij.”

ZOMERPROGRAMMA Er gaat ook geld naar het mogelijk maken van bepaalde programma’s. Theater Aan de Slinger mag een zomerprogramma in elkaar zetten en krijgt bijna 40.000 euro voor de aanschaf van apparatuur, locatiekosten en het inhuren van technici. Het Klooster in Woerden ontvangt voor een soortgelijk programma 25.000 euro.

Muzikaal duo Maartje en Kine gaan in mei van deur tot deur met ‘deurmatconcerten’ en Stichting Speelbeesten in Houten krijgt 16.000 euro om dat mogelijk te maken. Singer-songwriter Blaudzun krijgt 15.000 euro voor 25 concerten van maart tot juni. Het gaat hier om compensatie voor de financiële schade die wordt geleden door corona, omdat er bijvoorbeeld minder mensen in een zaal kunnen.

Een overzicht van alle verenigingen die steun krijgen, staat op de website van het Kickstart Cultuurfonds.

Bron: RTV Utrecht, aangevuld door Bunniks Nieuws

advertentie
advertentie