Maiken Larsen van SoesterwijkWiek op het moment dat ze de prijs voor het beste energie-initiatief ontvangt.
Maiken Larsen van SoesterwijkWiek op het moment dat ze de prijs voor het beste energie-initiatief ontvangt. NMU

EigenWijkse Energiecoöperatie grijpt naast prijs energie-initiatief van de provincie Utrecht

22 april 2021 om 15:26 Overig

UTRECHT Het Amersfoortse bewonersinitiatief SoesterwijkWiek mag zich het beste energie-initiatief van de provincie Utrecht van 2021 noemen. Dat werd woensdag bekend tijdens de U-Thuis Voorjaarsbijeenkomst, het jaarlijkse hoogtepunt voor de energie initiatieven in de provincie Utrecht. Een trotse Maiken Larsen nam de prijs van 500 euro digitaal in ontvangst tijdens de bijeenkomst die live werd uitgezonden vanuit het Provinciehuis. De twee andere genomineerden waren de EigenWijkse Energiecoöperatie uit Wijk bij Duurstede en EnergieRijk Houten.


Het idee achter SoesterwijkWiek was tien jaar geleden om de hele Amersfoortse wijk Soesterkwartier duurzaam te maken. Daar hoorde windenergie gewoon bij, vonden de initiatiefnemers. Er begon een zoektocht, die uiteindelijk voerde naar De Isselt, het industriegebied naast het Soesterkwartier. Het plan is om van daaruit met twee molens 6.000 woningen te voorzien van duurzame elektriciteit. Dat worden niet de allergrootste molens die nu te koop zijn, maar optimaal passende molens, die toch veel stroom opwekken. Inmiddels is er bijna een overeenkomst gesloten over aankoop van de grond. Er is contact gehouden met alle bewoners die een aandeel willen in de stroom, de ‘molenaars’. Zij moeten de molens samen voor 100% in handen krijgen. Daarnaast is er sinds kort de mogelijkheid om ‘tientjeslid’ van SoesterwijkWiek te worden. Meer informatie is te vinden op https://soesterwijkwiek.nl

De U-Thuis Voorjaarsbijeenkomst wordt georganiseerd door de Natuur en Milieufederatie Utrecht en de Omgevingsdienst Regio Utrecht in opdracht van U-Thuis. U-Thuis is het samenwerkingsverband van 17 gemeenten in de regio Utrecht die werk maken van energiebesparing bij particulieren. De prijs wordt uitgereikt aan initiatieven zonder winstoogmerk die zich richten op energiebesparing of duurzame energieopwekking in de regio Utrecht. Er wordt hierbij gekeken naar de impact van het initiatief, maar ook naar hoeveel bewoners/bedrijven bereikt zijn. 

advertentie
advertentie