Afbeelding
Gerard Migchels
column

‘Bouwen, bouwen en verbouwen’

21 april 2021 om 10:00 Opinie Raadspraat

Het aantal inwoners in onze gemeente daalt als er geen nieuwe woningen bij komen. Per woning komen er door vergrijzing, minder kinderen en meer alleenstaanden steeds minder bewoners. En dat heeft gevolgen voor het voorzieningenniveau en de economie van onze gemeente. Meer (kleinere en voor senioren aangepaste) woningen zijn daarom belangrijk. Dat kan via nieuwe (tijdelijke) woningen of slimmer benutten van bestaande woningen. En het CDA wil dat onze jeugd kan wonen in onze gemeente. Bouwen voor senioren zorgt voor doorstroming en vrijkomende eensgezinswoningen. En extra bouwen maakt de woningmarkt minder overspannen.

De gemeente mag van de provincie nu 250 woningen bouwen buiten de bebouwde kom. Het college is in onderhandeling om dit te verhogen tot meer dan 1250. Maar waar? De opties zijn: de Geer III, Zuidwijk en de Hoge Hoffweg. Vorige week is de raad tussentijds bijgepraat door het college over de keuze tussen bouwen op de Geer III en Zuidwijk.

De gemeente is door het geld heen. Het CDA geeft daarom de voorkeur aan bouwen op plekken waar de gemeente een grondpositie heeft. Dat levert geld op. Zoals bij de Kleine Ros en de Romeinenbaan bij de Geer III. En de oostkant van Zuidwijk in combinatie met de gemeente werf. Voorwaarde is dan natuurlijk wel dat dit zorgt voor snel betaalbare woningen voor senioren en jongeren.

Begin 2019 heeft de raad een symposium georganiseerd. Samen met betrokken inwoners en deskundigen zijn toen opties in kaart gebracht om snel te komen tot meer betaalbare woningen. Denk hierbij aan Tiny Houses, splitsen van woningen en extra bouwlagen toevoegen op bestaande woningen. En nieuwe organisatievormen zoals woning-coöperaties. Ik heb vorige week stoere taal gehoord van onze wethouders die stevig onderhandelen met de provincie over meer woningen. De stoerheid staat in schril contrast met wat er de afgelopen 3 jaar daadwerkelijk aan betaalbare woningen bij is gekomen. Ik hoop dat het college het laatste jaar van hun periode nog wel wat voor elkaar krijgt.

Geen woorden, maar daden. En graag wat meer creativiteit!

Gerard Migchels

Fractievoorzitter CDA

advertentie
advertentie