Joost Busscher
Joost Busscher EWEC

Ondernemer en duurzaamheid

7 april 2021 om 11:41 Zakelijk

WIJK BIJ DUURSTEDE Joost Busscher is franchisenemer bij Gall&Gall in Wijk bij Duurstede. Zelf woont hij in De Bilt, dus toen hij van de EWEC het verzoek kreeg om drankjes te verzorgen bij steenfabriek De Bosscherwaarden moest hij eerst uitzoeken waar die steenfabriek zich bevond. Joost: “Ik mocht de drank verzorgen voor het openingsfeest van de Stroomfabriek. Die Stroomfabriek vond ik wel interessant en dit project bleef in mijn hoofd hangen. Zo ben ik in contact gekomen met de EWEC en heb ik besloten om privé klant te worden voor mijn gas en licht. Dat weten veel mensen niet, maar ook als je niet hier in de gemeente woont kan je energie afnemen bij EigenWijkse Energie!”

door Moniek Reckman

Zodra het energiecontract van de slijterij afliep is hij ook zakelijk overgestapt. “Wat is er mooier dan zonne-energie uit de eigen streek? We moeten bewust bezig zijn met waar onze energie vandaan komt en hoe het opgewekt wordt. We hebben geen nieuwe kerncentrales nodig, de zon is gratis, dus waarom zou je daar geen gebruik van maken? Ik heb een winkel in Wijk bij Duurstede en daarmee ben ik onderdeel van de Wijkse samenleving. Ik vind dat ik daar dan ook een bijdrage aan moet leveren. Dat doe ik onder andere door sponsoring en door het afnemen van lokaal opgewekte energie.”

EERST DE MUREN De slijterij heeft geen dak om zonnepanelen op te leggen, maar privé wil Joost wel graag panelen op het dak hebben: “Helaas moet eerst het dak vervangen worden voordat we er zonnepanelen op kunnen leggen. In de komende vergadering van de VvE ga ik inbrengen dat we moeten investeren in duurzaamheid. We hebben geld genoeg in kas. Ik ga voorstellen om te starten met het isoleren van de spouwmuren, daar kunnen we veel mee besparen. Het dak en de zonnepanelen kunnen we daarna aanpakken.”

Thuis probeert Joost zo duurzaam mogelijk te leven. Hij heeft een waterbesparende douchekop, de was droogt aan het wasrek en het afval wordt gescheiden. “Door het scheiden van het afval zie je hoeveel plastic afval we eigenlijk produceren. Ook in de slijterij scheiden we het afval, Gall&Gall neemt het oude papier mee om te recyclen, het plastic brengen we zelf weg. Verder hebben we bijna geen afval.”

OPEN DEUR In de zaak probeert Joost ook zo veel mogelijk energie te besparen. Voor de verlichting gebruikt hij steeds meer ledlampen. Het gasverbruik is laag, maar elektriciteit wordt er wel redelijk veel gebruikt. “In een winkel moet de deur altijd openstaan. Of je moet automatische schuifdeuren hebben, maar die zijn duur en onze ingang is niet geschikt voor een schuifdeur. We gebruiken nu dus een eenvoudig luchtgordijn bij de ingang. Dat kost dus wel energie, maar een dichte deur is geen optie.”

Joost benadrukt dat het voor iedereen, dus ook voor ondernemers, heel makkelijk is om over te stappen: “Ik heb mijn oude contract gemaild naar de EWEC en zij hebben alles prima geregeld. Overstappen is gratis, het is makkelijk én je krijgt zuivere energie. Je merkt er verder niets van maar je footprint is wel beduidend minder.”

Dit artikel wordt u aangeboden door de EigenWijkse Energie Coöperatie

advertentie
advertentie