Het Jutphaaspad loopt van het station in Houten via de Houtense Wetering en fort Jutphaas naar de oude kern van Jutphaas.
Het Jutphaaspad loopt van het station in Houten via de Houtense Wetering en fort Jutphaas naar de oude kern van Jutphaas. Kees Volkers

Nieuwe wandeling: van Oude Dorp naar Jutphaas

4 april 2021 om 08:00 Achtergrond

HOUTEN Geograaf en wandel-gidsenschrijver Kees Volkers doet aan Urban Walking; wandelen in de ‘buitenstad’. Speciaal voor Houtens Nieuws zette hij acht wandelingen uit vanuit Houten naar een OV-halte in een buurgemeente: lekker lopen en je ziet nog ‘s wat! Elke twee weken publiceren we een van de wandelingen in Houtens Nieuws en op de website. Deze week trappen we af met het Juthaaspad.

door Kees Volkers

Wandeling: Jutphaaspad (9,8 km)

Startpunt: station Houten

Eindpunt: tramhalte Batau Noord (Nieuwegein)

Kaart: Met deze gedetailleerde kaart kan er niks misgaan onderweg.  


De route van het Jutphaaspad - afstandmeten.nl

Wandeling in het kort: We lopen vanaf station Houten via het Oude Dorp naar de Houtense Wetering. Deze eeuwenoude afwatering met zijn boerderijen is nu in de bebouwing van Houten opgenomen. Van hier lopen we richting het Amsterdam-Rijnkanaal, onder de A27 door, langs kasteel Heemstede naar de Plofsluis. Hier steken we het kanaal over en zoeken we de oude weg van Houten naar Jutphaas op. De brug over de Vaartse Rijn brengt ons in de oude kern van Jutphaas. Via de oude Nedereindseweg komen we bij het eindpunt. De route is ook te vinden op wandelzoekpagina.nl. Hier kan je evt. een gps-bestand van de route downloaden. Zoeken op ‘Houten in en uit’. 

Start: Vanuit station (Stadhuiszijde) rechtdoor lopen, langs het water en bruggetje over. We lopen nu het Imkerspark in. Bij eerste kruising links richting ‘Oude Dorp’ (Lobbendijk). Pad komt uit op open veld en gaat over in straat, doorlopen richting de kerktoren. We komen uit op het Plein.

Dit rechts in de hoek naast AH weer verlaten via Bernhardstraat, deze knikt naar links; aan het eind links voor ons pad inslaan met tunneltje onder de Rondweg door. Aan de andere zijde zien we links van ons de brandweerkazerne liggen. Rechtdoor blijven lopen tot kruispunt, hier rechts (Houtense Wetering)

1. Houtense Wetering 

De weteringen dateren uit de 12e eeuw, toen de Lekdijk werd aangelegd en dit gebied werd ontgonnen. Langs de weteringen ontwikkelde zich vanouds agrarische lintbebouwing. Monumentale boerderijen getuigen hier nog van.


Houtense Wetering - Kees Volkers

Houtense Wetering uitlopen tot de weg iets naar beneden loopt, hier links het Heemsteedsepad in slaan. Halverwege een knik en een tunneltje; bij de voet van een windturbine komen we bij het water van het Amsterdam-Rijnkanaal, hier rechts het kanaal volgen, onder viaduct door, en kanaal blijven volgen. We passeren de golfbaan, daar achter ligt kasteel Heemstede (Heemsteedseweg).

2. Kasteel Heemstede

De ridderhofstad Heemstede bestond al in de 12e eeuw, toen dit gebied werd ontgonnen en onder de landadel werd verdeeld. Het huidige huis is in 1645 gebouwd. Het had beroemde tuinen en een lange oprijlaan, die nog deels aanwezig zijn. In 1987 brandde het huis af, om in 2002 uit zijn as te herrijzen. In kasteel en bijgebouwen huizen nu kantoren en een chique restaurant.


Kasteel Heemstede - Kees Volkers

Verder lopen langs Heemsteedseweg, bij kruispuntlinks (Overeindseweg) en eerstvolgende weer links de voet- en fietsbrug over. Links daarvan etc.

3. Plofsluis

Het Amsterdam-Rijnkanaal is in de jaren 1930 gegraven en is het drukste kanaal van Europa. Het kanaal liep dwars door de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Om het leeglopen van de inundatievelden te voorkomen, werd een ‘plofsluis’ gebouwd: een betonnen bak vol aarde, die in nood opgeblazen kon worden om het kanaal af te sluiten.


Plofsluis - Kees Volkers 

We steken via de brug en de plofsluis het kanaal over,vervolgens steken we via een tweede brug eenzijkanaal over (Lekkanaal) en blijven rechts via dekanaaldijk het water volgen. Bij splitsing buigen welinks met de hoofdweg mee, steken brede weg overen lopen rechtdoor een landweg op (DeMalapartweg). Dit is de oude weg van Houten naarJutphaas. Weg uitlopen en aan het einde het fietspadvolgen dat naar rechts buigt. Aan het eind linksaf(Structuurbaan), onder viaduct door en daarnatweede weg links (Newtonbaan), hier rechtdoor lopentot het water: dit is de gracht van Fort Jutphaas.

4. Fort Jutphaas

Het fort is in 1820 aangelegd - en later in de 19e eeuw uitgebreid - als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het lag op een strategische plek, waar de weg van Houten naar Montfoort (Nedereindseweg) de Vaartse Rijn kruist. In 1959 verloor het zijn militaire functie. Curieus zijn de houten telefoonpalen langs de weg rond het fort.


Fort Jutphaas - Kees Volkers

We lopen rechts om het fort heen, bij de entree van het fort rechtsaf tot we bij een brug komen. Dit is de brug over de Vaartse Rijn. Links van ons ligt kasteelRijnhuizen, aan de overzijde ligt Jutphaas.

5. Rijnhuizen: kasteel en park

Achter het 18-eeuwse toegangshek ligt de ridderhofstede Rijnhuizen. Het goed gaat terug tot de middeleeuwen, maar het huidige huis werd rond 1640 nieuw opgetrokken door de familie van Tuyl van Serooskerken. Sinds 1655 is het drie eeuwen lang bewoond geweest door het geslacht De Geer. Het heeft nu een woon- en kantoorfunctie. Aan het water staat een 19e-eeuwse theekoepel.


Rijnhuizen - Kees Volkers

6. Vaartse Rijn

De Vaartse Rijn werd in 1127 door Utrecht gegraven om een verbinding te krijgen met de grote rivieren. In 1892 verbreed als onderdeel van het Merwedekanaal. Op de kruising van kanaal en Nedereindseweg ontstond het dorp Jutphaas. In 1811 werd de weg langs het kanaal - de Herenstraat - bestraat als onderdeel van de Rijksweg Parijs-Amsterdam. Weg- en scheepvaartverkeer maakten van Jutphaas een welvarend dorp.


Vaartse Rijn - Kees Volkers

We kruisen het water en lopen rechtdoor de Nedereindseweg op.

7. Nedereindse weg

Langs deze verstedelijkte, maar eeuwenoude weg ontwikkelde zich het agrarische Jutphaas. Enkele monumentale boerderijen, zoals Veelust, Zuilenstein en De Middenhof, getuigen hier nog van.


Nedereindse weg - Kees Volkers

Weg uitlopen tot voorbij boerderij Zuilenstein (nr 116), en via witte stenen bruggetje de route aan andere zijde van het water vervolgen. Het voetpad volgen tot de tweede dwarsweg (Duetlaan) met aan de overzijde horecaboerderij De Middenhof. Hier rechtsaf (Duetlaan) die over gaat in een fietspad. Bij bruggetjes links het Menuet-laantje in. Dit komt uit bij de halte van de sneltram.

advertentie
advertentie