V,l.n.r.: Michiel, Tobias, Luc en Roben
V,l.n.r.: Michiel, Tobias, Luc en Roben Buurtsportcoaches Wijk bij Duurstede

Buurtsportcoach Tobias Wijnmaalen stelt zich voor

21 maart 2021 om 13:38 Overig

WIJK BIJ DUURSTEDE Een team van vier buurtsportcoaches zet zich dagelijks in om de inwoners van de gemeente aan het bewegen te krijgen. Dat is het afgelopen jaar geen gemakkelijke opgave geweest, maar juist nu is het belangrijk dat mensen blijven bewegen. Dat geldt voor jong en oud. Hoe het is gesteld met de conditie van de Wijkenaren, lees hiervoor 4 buurtsportcoaches  Om ze beter te leren kennen stellen ze zich één voor één voor: Tobias Wijnmaalen, Roben Schenk, Luc Bernard en Michiel Jansen. Vandaag Tobias Wijnmaalen.

door Ali van Vemde

Tobias Wijnmaalen is 44 jaar en coördinator van de buurtsportcoaches. Hij woont in Odijk. „Ik ben fervent hardloper en loop het liefst langzame lange duurlopen; dat geeft me veel energie en het is een natuurlijk medicijn voor de hersenen door de verschillende fysieke en mentale effecten die bewegen op het brein heeft. Ondersteunend aan het hardlopen doe ik een keer in de week een krachttraining. In 2016 ben ik binnen Stichting Wijksport als buurtsportcoach aan de slag gegaan. Ik heb toen de samenwerking met verschillende partners gezocht om bij mensen uit de gemeente Wijk bij Duurstede een gezonde leefstijl te stimuleren waar sporten en bewegen de belangrijkste rol in speelt.”

VERBINDING ZOEKEN De kwaliteit van Wijnmaalen ligt vooral in het netwerken en de verbinding zoeken met andere mensen. Daarnaast houdt hij zich bezig met het ontwikkelen en coördineren van meer complexe sport- en beweeg/leefstijlprogramma’s en het coördineren van het buurtsportcoach team. „Mijn doel is om nog meer zichtbaarheid te geven aan het werk dat de buurtsportcoaches in de gemeente doen. Dat betekent dat ik nog meer mensen wil bereiken en voor iedereen een gezonde leefstijl wil, vooral door letterlijk in beweging te komen. Maar ook is mijn doel een nog betere samenwerking met zorgaanbieders in de gemeente, gezamenlijk interventies ontwikkelen en uitvoeren.”

PARTNERS Het doel is om zoveel mogelijk mensen te bereiken, maar hoe doe je dat? Wijnmaalen: „Dit doe ik door behoefteonderzoek, aan te sluiten op landelijke initiatieven, dit te vertalen naar de lokale situatie in Wijk bij Duurstede en met zoveel mogelijk partners in het onderwijs, welzijn, zorg, lokale ondernemers en publieke-private samenwerking, interventies te ontwikkelen en uit te voeren die op lokaal niveau werken en dit te promoten.”

GEZONDHEID Dat bewegen gezond is, dat weet iedereen. „Voldoende bewegen/sporten, naast goede voeding en voldoende rust, is heel belangrijk voor een gezonde leefstijl, zowel lichamelijk als mentaal,” zegt Wijnmaalen hierover. „Dit vergroot de kans op het gezond en vitaal ouder worden. Wie wil er nu niet zo lang mogelijk vitaal ouder worden en blijven.”

Sporten en bewegen geeft naast een verbetering van de lichamelijke conditie ook voordeel op de mentale conditie en de algehele gezondheid. Wijnmaalen: „Voor mij is het doel bereikt als meer mensen uit de gemeente door middel van bewegen een gezonde leefstijl hebben, zowel lichamelijk als mentaal en dit ook als zodanig positief ervaren. Het gaat vooral om het bewustzijn van het belang van een gezonde leefstijl. Dit vanuit onze focus: sport en bewegen.”

advertentie
advertentie