De huisartsen in de provincie Utrecht kunnen nog niet beginnen met prikken.
De huisartsen in de provincie Utrecht kunnen nog niet beginnen met prikken. Wouter van Dijk

Voorlopig geen prik bij huisarts

16 maart 2021 om 10:33 Corona Corona in de Kromme Rijnstreek

UTRECHT ,,Aan het eind van de week en begin volgende week zouden de eerste vaccinaties bij de huisarts plaatsvinden. Veel praktijken hebben de uitnodigingen al verstuurd, maar je hoeft dus niet te komen en kunt beter even wachten op nieuw nieuws van de huisartsen”, lichtte huisarts Esther van Osselen uit Doorn maandag toe op Radio M Utrecht.

Huisartsen, die alleen AstraZeneca toedienen, vaccineren inwoners in de leeftijdscategorie van 60 tot en met 64 jaar, mensen met het syndroom van Down en mensen met ernstig overgewicht en daaruit volgende medische klachten. De doses zijn schaars en worden per provincie verspreid.

VRAGEN Sinds eind vorige week krijgen huisartsen meer vragen over het vaccin van AstraZeneca. Toen staakten diverse Europese landen al tijdelijk het gebruik. Eerst moet duidelijk worden dat enkele ernstige trombosegevallen niet door het middel zijn veroorzaakt. In Nederland viel zondagavond het besluit om tijdelijk te stoppen met AstraZeneca.
Dat gebeurde op advies van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen in Utrecht, na meldingen uit Denemarken en Noorwegen over volwassenen onder de 50 jaar die na de prik een combinatie van ernstige stolselvorming (trombose) en een verlaagd aantal bloedplaatjes (trombocytopenie) kregen. ,,Er is vooralsnog geen oorzakelijk verband aangetoond tussen het vaccin en deze meldingen. Het advies om te pauzeren is uit voorzorg, totdat er meer duidelijkheid is”, benadrukt het CBG.

Bijwerkingencentrum Lareb heeft in Nederland tien meldingen ontvangen over het AstraZeneca-vaccin, “waarbij mogelijk trombose- of embolievorming een rol hebben gespeeld”. Maar de combinatie die in Noorwegen en Denemarken tot alarm leidde is bij ons nog niet gevonden. De tien meldingen die het bijwerkingencentrum ontving, worden verder onderzocht. ,,En waar nodig wordt meer informatie opgevraagd om het beeld vollediger te krijgen”.

PAUZE De Landelijke Huisartsen Vereniging in Utrecht noemt het verstandig dat het kabinet de inentingen met AstraZeneca stillegt. ,,Het is goed om twee weken pauze te hebben. Huisartsen krijgen vragen van hun patiënten en willen een helder verhaal hebben”, reageert een woordvoerder van de vereniging op het besluit. (Bron: RTV Utrecht)

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
advertentie
advertentie