Jeroen Brouwer
Jeroen Brouwer Ankie Meutgeert
column

Weigering

17 maart 2021 om 08:30 Opinie Raadspraat

Het leek slechts een voetnoot in het nieuws; het kabinet houdt gemeenten op een nul-lijn en weigert het budget voor de jeugdzorg te verhogen. Hoewel de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, de VNG waar alle gemeenten in zitten, wel een protest heeft ingediend, blijven we met lege handen achter. En dat in een tijd waarin we als raadsfracties juist samen willen kijken naar oplossingen voor de tekorten, met de gedachte dat het Rijk wel over de brug moest komen.

Sinds 2006 zijn verschillende kabinetten bezig met de zo genoemde transities, veranderingen in het beleid. Hierdoor krijgen gemeenten meer taken. Dat begon met welzijn en zorg, maar is inmiddels over geslagen op andere onderdelen zoals veiligheid en duurzaamheid. Gemeenten krijgen allerlei doelen en regels opgelegd en mogen die vervolgens uitvoeren. Regeringen gooien het over de schutting, zonder extra geld.

Vanaf 2015 kwam de veranderingen in de jeugdzorg. Hiermee liepen de tekorten snel op. Lokaal zijn de spaarpotjes, waar de vorige colleges voor gezorgd hadden, leeg. En dus moet er ergens of geld bij of geld af. Landelijk liggen er inmiddels vele rapporten waarin staat dat het kabinet meer budget mee moet geven. Maar het kabinet Rutte heeft vorige week dus voor de zoveelste keer nee gezegd. Voor de zoveelste keer staan gemeenten dus voor een groot dilemma.

Als raad kijken we gezamenlijk naar de begroting. Maar wat moeten we na zo’n botte weigering nog gezamenlijk bekijken? We willen goede zorg en welzijn. Wij willen nieuwe huizen, scholen en veilige wijken. We willen dat Calypso overeind blijft. We willen dat onze sportverenigingen na de crisis weer actief kunnen worden. We willen onze bedrijven steunen.

En we willen positief blijven. Dat betekent nu wel duidelijke keuzes maken. Maar na dit berichtje, de voetnoot in de media, zakt de moed wel in de schoenen. De Wijkse, Cothense en Langbroekse inwoners zullen de bezuinigingen merken. Of dat protest van de VNG moet nu wel eens goed uitpakken. Dat zou voor het eerst zijn. Of hopen dat een volgens kabinet gemeenten wel helpt. Dat zou een hele verandering zijn.

Jeroen Brouwer, SP Wijk bij Duurstede 

advertentie
advertentie