Arie van Vliet
Arie van Vliet Ankie Meutgeert

Commotie RES en toch samen in de Wij-lijn naar de voorjaarsnota!

10 maart 2021 om 07:33 Overig Raadspraat

Wat een enerverende week! De pers smult ervan!

Om met de deur in huis te vallen. Het college van Wijk bij Duurstede is niet uit de RES gestapt.

De PCG vind het aanwijzen van extra zoekgebieden voor windmolens nu niet verstandig. Wel is aangegeven dat ons bod van 60 ha zonnevelden staat. De toon in het maatschappelijk debat is bedroevend, dat hebben we helaas wel kunnen concluderen. Opvallend was wel dat veel politieke partijen die nu hard schreeuwen nauwelijks (virtueel) aanwezig waren tijdens de gehouden informatieavonden.

Het volgende onderwerp staat ook voor de deur! Samen in de Wij-lijn naar de voorjaarsnota!

Alle politieke partijen in onze gemeente hebben de wens geuit om gezamenlijk de voorjaarsnota in te gaan vullen. Dit is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Het moet een proces worden waar coalitie en oppositie elkaar moeten vinden. De zogenaamde WIJ-lijn. Een gezamenlijk product! Dit is een pittige proces waar we als raadsleden extra tijd investeren om samen te kijken of we een breed gedragen voorstel kunnen krijgen.

De agendacommissie heeft nu een 4-tal avonden gepland om over de volgende onderwerpen door te praten:

Economie en werkgelegenheid

Kwetsbare inwoners

Wonen

Duurzaamheid.

We zullen moeten bezuinigen en waar gaat het dan “pijn” doen! Als raadsleden zullen we elkaar en het college dan bevragen op, welke dossiers lopen en waarom er wel of geen extra geld heen moet en waar bezuinigd kan worden. Dit om op hetzelfde informatieniveau te komen en zo samen tot een sluitende voorjaarsnota te komen. Uiteindelijk zal deze in de raadsvergadering van de Voorjaarsnota worden vastgesteld en dan kunnen er natuurlijk altijd nog andere moties en de amendementen worden ingediend.

Als PCG hopen we op een constructief proces, de WIJ-lijn, waarbij elkaars kennis en kunde goed kan worden benut om zo onze gemeente door de lastige financiële situatie heen te loodsen.

In Den Haag begint de roep om meer geld naar de gemeentes wel steeds meer door te dringen, echter het moet nog steeds onze kant op komen.

Hartelijke groet,

Arie van Vliet, PCG

advertentie
advertentie