College legt raadsbesluit naast zich neer

8 maart 2021 om 10:24 Lokaal Deel je nieuws

WIJK BIJ DUURSTEDE – Het Wijkse college voert het gemeentelijke verduurzamingsbeleid niet uit zoals de raad dat wilde. SP-ers Frans van der Tol en Jeroen Brouwer concluderen dit uit de antwoorden op schriftelijke vragen over dit onderwerp. De raad wijzigde het voorstel van het college. Wethouder Hans Marchal kon niet verder met de volgende groep inwoners. ‘Er staat letterlijk in het college niet mag beginnen voordat er een evaluatie is. Maar het college gaat wel door.Hoe betrouwbaar is het beleid met die wijziging dan?’, vragen zij zich af.

De raadsavond verliep in januari vreemd. De VVD en BurgerBelangen wilden het collegevoorstel wijzigen. ZIj kwamen met punten voor een evaluatie. ‘Het college was eerst tegen. Wethouder Marchal gaf aan waarom. Vervolgens kwam er een pauze en ging het beeld een uur op zwart. Opeens waren er drie woorden uit de wijziging geschrapt en was de wethouder voor. Toen wij daar vragen over stelden was de wethouder kortaf en reageerden de VVD en BurgerBelangen helemaal niet’, begint Van der Tol.

Andere partijen, op de PCG en SP na, keurden de wijzigingen goed. De socialisten meldde al dat dit onuitvoerbaar was. Dat had het college immers zelf aangegeven. ‘De VVD en BB wilden hun punt binnenhalen. Het college moet nu eerst met volledige transparantie komen, de boel bestendig maken, een direct merkbaar voordeel voor inwoners uitwerken en de risico’s in beeld brengen. Daarna kan men verder. Dat staat gewoon zwart op wit. Uit onze vragen blijkt dat ze echter gewoon doorgaan.’

De SP vraagt zich af hoe eerlijk een lokale overheid is die tegen haar eigen regels in werkt? Zij neemt aan dat de partijen die de wijzingen wilden actie ondernemen. Brouwer; ‘Want hoe betrouwbaar zijn zij anders? Een bestuur dat zich niet aan het door de raad goedgekeurde beleid houdt, is toch gek? Van der Tol; ‘Als de partijen bij cd evergadering al niet luisterden, dan zullen nu ook vast niks zeggen. Wij zijn benieuwd.’

Of de SP zelf een motie hierover indient laat zij open. ‘We staan op dit moment voor belangrijkere zaken dan dit onderwerp. We moeten uit de crisis komen, waar iedereen last van heeft, jong oud, verenigingen en bedrijven. De discussie rond de RES die we eigenlijk uit willen stellen. En gesprekken over de tekorten die we dankzij het kabinet hebben. Dit is wederom niet netjes opgepakt, door het college met  hulp van de meerderheid van de raad, besluit Brouwer.

advertentie
advertentie