Voor jongeren tussen de 15 en 30 jaar
Voor jongeren tussen de 15 en 30 jaar Launch Your Future

Launch Your Future

2 maart 2021 om 11:13 Kunst

WIJK BIJ DUURSTEDE Het is een lastige tijd, zeker voor jongeren. Al die onzekerheden over je toekomst maken het er niet makkelijker op. Speciaal voor jongeren tussen de 15 en 30 jaar die zich verder willen ontwikkelen en willen ontdekken wat bij ze past, is er Launch Your Future. Cultuurcoach Bo Hendriksen en jongerenwerker Ytsje Weerman begeleiden dit MDT (Maatschappelijke Diensttijd) traject.

door Ali van Vemde

Launch Your Future is speciaal voor jongeren die uitgevallen zijn op school, op dit moment geen werk hebben of nieuwe vaardigheden op willen doen voor de toekomst. „Met een groep van maximaal tien jongeren gaan we drie maanden lang de jongeren helpen zichzelf te ontwikkelen. Dat kan op allerlei gebied zijn,” zegt Hendriksen. Door deelname vergroten deze jongeren hun kansen op de arbeidsmarkt. Ze gaan vrijwilligerswerk doen en een groepstraject. „Jongeren maken kennis met verschillende facetten van kunst en cultuur. Ze volgen trainingen en workshops en luisteren naar inspirerende sprekers. Naast de groepsactiviteit krijgt de jongeren ook individuele begeleiding,” vult Weerman aan. Wat ze gaan doen bepaalt de jongere zelf, de professionals begeleiden hen hierbij. Alle kunstvormen zijn mogelijk, bijvoorbeeld multimedia, beeldende kunst, muziek, dans, zang of theater. Een ander onderdeel is vrijwilligerswerk bij een culturele of maatschappelijke organisatie. Hendriksen: „Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan het Ewoud & Elisabeth Gasthuis of het Wijks Atelier. Op deze manier doen de deelnemers nuttige vaardigheden op en leren nieuwe mensen kennen. Het meest belangrijk is dat de jongere ontdekt waar hij of zij blij van wordt en wat bij ze past. Zo leren ze hun talenten kennen. Aan het eind van het traject wordt toegewerkt naar een gezamenlijke eindpresentatie.”

De cultuurcoach en jongerenwerk werken al enige tijd samen aan projecten. Tot beider tevredenheid intensiveert deze samenwerking steeds meer. Weerman: „Launch Your Future is een landelijk project en loopt ook in Zeist. Willeke Colenbrander zal vanuit Zeist het eerste traject begeleiden.” Hendriksen en Weerman zijn ervan overtuigd dat de jongeren door hun talenten te ontwikkelen echt een meerwaarde zullen zijn voor Wijk. De bedoeling is dat eind maart wordt gestart, na de zomer start een volgende groep. Het traject loopt door tot eind 2022. „We hopen in totaal zo’n 50 jongeren te bereiken. Het is fijn om jongeren iets te kunnen bieden, hier kunnen we iets mee. Iedere organisatie in Wijk die denkt dit project nog meer inhoud te kunnen geven mag bellen of mailen voor meer informatie.”

Deelname aan Launch Your Future is gratis. Voor meer informatie en startdata: Ytsje Weerman, 06 19284055, y.weerman@stichting-binding.nl of Bo Hendriksen, 06 12894613, cultuurcoachwbd@bibliotheekzout.nl

advertentie
advertentie